Hirdetés

Azok a 60-as évek

A brnói Morva Múzeum kiállításán most ugorjunk az időben! Egy nagyobb pannó az 1968-as évet, a Prágai tavaszt eleveníti fel, felborított égő autó illusztrálja az elszabadult indulatokat. Mint 1956-ban Budapesten, a fraternizálás is felbukkant a fotókon: az orosz tankból kiszálló katona és a járókelők látszólag békésen vitatják meg az élet dolgait.

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 2 perc
Azok a 60-as évek
A nevezetes Velorex Fotó: Csermák Zoltán

Egy szobaenteriőr a hatvanas évek világát idézi, amikor az emberek lelkesen szabadultak meg nagyszüleik bútoraitól, hogy gyenge minőségű egyen-varia szobaberendezést vásároljanak. Az egykori szovjet filmkomédiára gondolok, amikor az ittas utas a vonaton eltéveszti a várost, de az ugyanolyan nevű utca azonos házszámának x-edik emeletén a saját kulcsával tud bejutni más lakásába, aminek berendezése természetesen a sajátjával azonos.
Visszatérve a kiállításra egy szalagos magnón pihen meg tekintetem: nagy értéket jelentett, hiszen nyugati számokat lehetett vele felvenni, s jóllehet a negyedik másolat már élvezhetetlen volt, de mi mégis átszellemült arccal hallgattuk a nyugati számokat.
A következő pannón egy TUZEX bolt látható, előtte hosszan kígyózik a sor. Ez a magyar IKKA üzletek megfelelője volt, s a külföldi rokonoktól kapott csekkekkel nyugati cuccokat és élelmiszereket lehetett vásárolni. Természetesen ennek is kialakult a feketekereskedelme, a hatóságok megpróbálták korlátozni a bizniszt, de sikertelenül. Eszembe jut az akkori idők régi elcsépelt vicce. A börtönben két elítélt beszélget.
– Téged miért csuktak dutyiba?
– Mert énekeltem az IKKA bolt előtt.
– És mit énekeltél?
– Do-lá-re-la-dó!
Kicsit odébb a fotók a Brnói Nemzetközi Vásár járműpavilonját mutatják be. Illusztrációképpen egy hatvanas évekből származó Cezeta robogót állítottak ki, dizájnja még most is megállja a helyét, hasonló típusáért egy aukción 1700 eurót kértek.
Egy újabb járművet csodálok meg: a Velorexet. A mozgássérülteknek szánták e vászonnal bevont, kétszemélyes járművet. Neve a velociped (bicikli) és a rex (király) keveréke. 1950-1971 között gyártották – s a járműhiányos időszakban – Magyarországon is igen népszerű volt. Természetesen e járgányt is meg lehetett kerülőúton venni, így a mozgássérültek sokszor háttérbe szorultak a beszerzésénél.
Közben haladunk az időben, egy dizájnos telefonfülkében már nyomógombok segítségével lehetett hívni a másikat. Felettünk egy Zlín Z–37 Čmelák repülőgépet állítottak ki a rendezők. Az 1960-as évektől gyártották, népszerű légi járműnek bizonyult, 700 darab készült belőle. Magyarországon a nagyüzemi növényvédelemben vették hasznát. Mint utánaolvastam, a budapesti Közlekedési Múzeumban is megcsodálható egy példánya.
Kicsit nosztalgiáztam. Kifelé menet még lefényképeztettem magam egy kis úttörőket ábrázoló óriásfotón, s visszagondoltam a fiatalságomra.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!