Hirdetés

Tollak, melyeknek lelkük van

Gondosan elkészített, egyedi tollak készülnek Both Attila asztalosmester műhelyében. A kisvállalkozást a Csíksomlyón élő házaspár vezeti. A férj készíti és beszerzi a tollakhoz szükséges alapanyagokat, míg neje a vásárlókkal tartja a kapcsolatot. A tevékenységet immár öt éve folytatják mellékvállalkozásként.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tollak, melyeknek lelkük van
Fotó: László F. Csaba

Both Attila közel három évtizede asztalosmester, a tollkészítés ötlete legalább két évtizede felmerült benne, ám csupán öt éve kezdett bele az egyedi kidolgozású írószerek készítésébe.
– Kezdetben nehezebb volt rátalálni a mesterség titkaira, szemben a mostani internetes világgal, amikor könnyebb a technikára rákeresni, illetve a fém és bizonyos fa alapanyagokat beszerezni és felkutatni – mondta a pennák somlyói készítője. Hozzátette: a tollkészítésre teljes iparág épül, van, ahol csupán a fémszerkezeteket készítik, máshol ötven-hatvan féle fát forgalmaznak. 
A tollak mindegyike egyedi mestermű, az asztalosmester a lehető legkülönbözőbb alapanyagokból készíti őket. Mint mondta, a világ összes tájáról vannak fák, de készítettek már tollat dohányból, kávéból és szénszálból is. A lila fától a whiskyshordó fájáig, sőt a négy-ötezer éves mocsári fáig szinte mindenből van készleten, ezekből készülnek az alkotások. Minden tolltípusnak külön megnevezése van, ezen belül minden darabnak saját nevet adnak a készítői.

László F. Csaba

A folyamatról

– Öt kollekciónk van: opulent, diplomat, ele­gant, regal és fantasy – mondta Both Irénke, a pennakészítő neje. A tollak készítéséhez méretre vágott fadarabokat használnak. Egy írószer elkészítése nagyjából egy napot vesz igénybe, hogyha nem történik hiba a munkamenet közben – mondta Both Attila. – Hogyha mégis, akkor az egész folyamatot elölről kell kezdeni.
A megmunkálás során keményebb fákkal és puhákkal is dolgozik, amelyeket megmunkálás előtt stabilizálnak. Mint azt feleségétől megtudtuk, a tollak készítője teljes nyugalomban, egyedül szeret dolgozni a műhelyében, így tud alkotni, kibontakozni.
– Vásároltak már pedagógusok és üzletemberek is, kortól és hivatástól függetlenül, és azok, akik valamilyen formában ragaszkodnak a tollhoz. Iskolás gyerekek is kaptak a szüleiktől jutalmul a jó eredményeikért, de nyugdíjasoknak, sőt nyolcvanéves születésnapra is ajándékoztak. Államelnök is kapott már ajándékba tollat.
– Mindennapi használatra a kisebb, könnyebb darabokat részesítik előnyben – mondta Both Irénke. Kiemelte: a tollakat egyetemi, illetve középiskolai ballagásokra és más ünnepi alkalomból szokták ajándékba adni, szülinapokra vagy akár nyugdíjba vonulás alkalmával. 
A fémszerkezeteket, akárcsak a fákat, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából és Németországból szerzik be.
Amióta tollkészítéssel foglalkoznak – körülbelül öt éve –, nagyjából négy-ötszáz tollat alkottak.
– A tollak készítése mindig izgalommal jár, mert a végleges formát nem lehet előre tudni, viszont minden egyes írószernek lelke van, nem is készül két egyforma darab – mondta az asztalosmester. Hozzátette: Romániából érkezik a legtöbb rendelés, de már adtak el belőlük Dániába, Magyarországra, Svájcba, Szerbiába és Ausztriába is.

László F. Csaba

Újabb termékkel készülnek

A tollkészítés mellett hamarosan fakeretes napszemüvegekkel is előrukkol a házaspár. Egyelőre a sablonok vannak meg, és legyártottak néhány prototípust, de folyamatosan kísérleteznek, hogy minél sikeresebben kivitelezzék azokat.
– A lencséket is úgy szerezzük be: UV400, polarizált, nyolcféle színben és kivitelben találhatók, mindegyik szemüvegkeret három réteg üvegszálat tartalmaz, így kevésbé sérülékeny – mondta Both Irénke. 
Both Attila elmondása szerint a szemüvegek típusából is nyolcféle van. A sablonok és a végleges forma elkészítéséig legalább ezer prototípust készítettek. Attila, a tollak megalkotásánál és a szemüveg készítésénél egyaránt, folyamatosan és lelkesen kísérletezik az újabb formák kidolgozásán.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!