Hirdetés

Piaci rés

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Újratanulom a hatodikos matekot. S a románt is. Magyarból is ismételek. Tennék ide egy sor zokogós szmájlit, de ez nem az felület. Bizonyára olvasóink között is van sok-sok olyan szülő, akinek hasonló korosztályú a gyermeke. Szeretném megkérdezni: tudnak hathatósan segíteni a tanulásban? Nézem a füzetet, benne sok-sok szám, képletek, néhol egy-két leírás. Tankönyvet nem használnak, régi is, vacak is. Van gyakorlatos könyv, abban viszont nincs leírás. Nézek, mint borjú az új kapura, hát honnan értsem, mit hogyan tanítanak a gyermekemnek?
Időnként felismerem a témákat, rémlik, hogy én is tanultam hasonlót, de teljesen másképpen dolgoztuk fel a folyamatokat. Hiába cseng a fülemben a tanárom szava, most másként értelmezik a feladatokat, a megoldások hiába ugyanazok, a levezetés teljesen más dimenzió. Kínlódunk, próbálunk segíteni, de lehet, hogy többet ártunk vele, mint amennnyit használunk.  Nem tudom, nem zavarjuk-e össze a gyereket, ha teljesen más kifejezésekkel, más megoldási renddel oldunk meg egy-egy feladatot.
Jó tanuló kisdiák voltam. Ment minden, román nyelvtan, matematika, még a fizika és a kémia is. Most meg nézem a gyermekem feladatait, az internethez kell fordulnom az alapfogalmak értelmezéséért, hogy megértsem, egyáltalán miről szól a feladat, amiben segíteni kell. A gyermek előbb-utóbb megvilágosodik, megérti, amiről beszélünk. Itthoni nyelven legalábbis, nem biztos, hogy az iskolában is így tálalták a megoldásokat. Mi, szülők, vállon veregetjük magunkat, végül is sikerült megértetni a leckét a gyerekkel. Közben bűntudatunk van. Hátha nem jól mondtuk, hátha nem ugyanazt a nyelvezetet használtuk? Talán most érti a lurkó, órán meg lefagy. Lehet, pont most rontottuk el azt a kicsit is, amit a tanára szerint tudott? 
Nincs jó válasz. A szülő nem veheti újra az általános vagy középiskolát a gyermekével együtt. Néha jó volna, ha tudnánk kihez fordulni, hogy hathatósan segítsünk a lurkóinknak, ha a tanóra nem elég. Mert van ilyen, igen. A magánórák se mindig segítenek, nem mindenki engedheti meg magának, hogy oktatót béreljen a lurkóhoz.   
S közben meg azon morfondírorok, miért is tanultunk meg annyi mindent tízesre, ha most nem tudunk hasznosak lenni a saját gyermekeinknek a tanulásban? 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!