Hirdetés

Ecce Homo

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc

A mai napig nem tudják a tudósok pontosan azonosítani annak a lénynek az eredetét, amit ma embernek ismerünk. Emellett a medvéknek, a krokodiloknak és lassan az összes többi állatfajnak sikerül kronológiailag a fejlődését egy egykor létezett, de fokozatosan átalakult őshöz visszavezetni. Persze mindenki tudja, hogy az erectus és habilis után valahol a sapiens jön, ám az még mindig csak a paleolitikum pattintott kőeszközeit használó lény. Az a tudatos, megfontolt és gondolkodó ember, aki napjaink technológiáját teremtette, összetettebb, kevésbé ösztöni és roppant jó emberismerő sokoldalú polihisztor. Ha úgy tetszik. Nem üvölt szembe a mosógéppel, mikor pont a garanciális idő után szakad ki a dobja, nem sorolja fel szentek közé elegyítve a hét vezért, mikor már révült állapotban keres parkolóhelyet, és óvakodik azoktól a témáktól, amelyekhez nem ért, hisz ezzel csak az előítéleteket erősítené meg. Márpedig az előítélet-gyártás a homo sapiens sapiens értékrendjének sarokösszecsapással fordít hátat.
A tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő teremtmény sokat ad a külső és belső értékelésekre is, ezért körültekintően beszél társaival: példának okáért egy gyógyszertári élményemet szeretném elmesélni, ahol egy középkorú hölgy – ezért a komment szekcióban kérjük megkövezni a szerzőt – szeretett volna epres ízesítésű szirupot vásárolni, viszont csak narancsos volt raktáron. A vásárló véletlenül sem bőszült fel, nem perelt a pult mögött álló lánnyal, hogy az ő gyereke márpedig csak ezt, és nem becsmérelte annak szakmai tudását, mert C-vitaminból is csak narancsos van. Ha jól belegondolunk, van összefüggés. 
A mai kor embere hatalmas önuralomról tesz tanúbizonyságot nap mint nap. Hogy vérmérsékletét csillapítani tudja és a modern globális zűrzavarban biztosan kész legyen minden problémával szembenézni, folyamatosan vizsgálja és képezi magát. Tudja, hogy a politikum is áldozata annak a globális válságnak, aminek ő, tudja, hogy a spinning jóga és az edzőtermi bérlet, a szupermarketes olaj és a second hand sportcipő a szomszéd feleségének is annyiba kerül, és ugyanúgy megdolgozik érte, hiszen senki sem lopja a pénzt. Az ember tisztességes és alkalmazkodó mivolta mellett hihetetlenül szívós is: képes a jégen úszni, túléli a felé intézett atrocitásokat – gáz, gilotin, konspirációs elméletek, népbutítás, autóbalesetek számos formáit –, és akár napokig bírja alkohol, cigaretta és pluszkalória nélkül. Mindezek mellett egy pillanatra sem panaszkodik, hiszen vérvonalára való büszkesége és markáns szilajsága nem engedi meg a picsogást, ahogyan őseinek és azok őseinek sem volt megengedve, hogy vadásszanak mamutra vagy csodaszarvasra. Ezt a végtelenül türelmes lényt csak erősíti az a technológia, amit önmaga kényelembe helyezése miatt fejlesztett ki. Jól kezeli a média terjesztette híreket, ki tudja szűrni a dezinformációk áradatát, és nem rágódik a szomszéd feleségén, hiszen mindezt megteszi helyette a technológia. Ahogy lassan az evést, ivást, gondolkodást, közösülést és együttérzést. Hiszen csak egy jól megkreált hangulatjel kérdése az is, hogy most hazudtam-e?
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!