Hirdetés

Vonós diákoknak tartanak zenei szaktábort Homoródfürdőn 

Hatodik alkalommal szervezik meg a Da capo zenei szaktábort a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak az intézmény vonóshangszer-tanárai. Az ötnapos képzés alatt a diákok felkészülhetnek és bemelegíthetnek a tanévre, ráadásul a tanterv szerint kialakított repertoárral is megismerkedhetnek.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vonós diákoknak tartanak zenei szaktábort Homoródfürdőn 
Hogy ne kelljen a hegy alatt abrakolni, idejében elkezdik a felkészülést Fotó: Hodgyai István

A zenei szaktábor ötlete nyolc évvel ezelőttre nyúlik vissza, azóta hat alkalommal szervezték meg önerőből a tábort Péter Ernő karmester koordinálásával – közölte kedden sajtótájékoztatón Nagy Mihály gitártanár, a tábor programfelelőse. Elmondása szerint a tábort mindig máshol szervezték meg eddig, de a vonóskatedra összefogásával idén sikerült közös erővel megvalósítani a homoródfürdői Hatos Villában. Mint a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiderült, a tábor a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola hegedű, bőgő és cselló szakos diákjainak nyújt gyakorlati képzést, ahol a diákokkal egyénileg és csoportosan is foglalkoznak az iskola tanárai.

Az iskolának három különböző zenekara van a diákok korosztályának megfelelően, mindeniknek sajátos technikai felkészültsége van, így nyilván különböző nehézségű repertoárt játszanak

– ismertette Nagy Mihály kifejtve, hogy a tábornak köszönhetően már a hetedikesek is megtapasztalhatják, felkészülhetnek arra, hogy a következő években miket fognak tanulni. A tanár szerint a tábor azért kapta a Da capo (az elejétől) nevet, mert a tábor maga bemelegítés a tanévre, itt a diákok már megismerik, hogy az új iskolai évben milyen anyagot fognak elsajátítani.

– Ez elsősorban azért fontos, mert a tábornak köszönhetően a diák nem úgy kezdi a tanévet, hogy három hónap kihagyás után újra előveszi a hangszerét, hanem már bemelegített és felfrissült eszköztárral kezdheti meg azt, ami nem kis segítség ilyen zsúfolt órarend mellett – hangsúlyozta a pedagógus. A programfelelős szerint

mivel a szokásos órarend mellett heti plusz tíz szakóra esik egy diákra, így sokszor előfordul, hogy nagyobb koncertek előtt „a hegy alatt abrakolnak”, épp ezért a felkészülés és az időtakarékosság szempontjából is fontos ez a tábor.

– A gyakorlati programok a klasszikus zene irányát követik, és abból az iskolazenekari repertoárból tevődnek össze, amit a tanév folyamán tanulnak meg és készítik elő különféle koncertekre, előadásokra – jelentette ki Nagy Mihály megjegyezve, hogy azért szabadidőt is kapnak a diákok.

A tábori képzést Péter Ernő karmester, hegedű szakos, Gombócz Annamária cselló szakos és Szőgyör Árpád nagybőgő szakos tanár biztosítja a közel húsz diáknak, Nagy Mihály gitár szakos tanár a tábor programfelelőseként tevékenykedik az öt nap során.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!