Harminc: osztálytalálkozó másképp

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola első, 1994-ben végzett évfolyama egykori diákjainak munkáiból nyílik kiállítás Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Harminc: osztálytalálkozó másképp
Fotó: László F. Csaba

Rendhagyó kiállítást nyitnak meg ma délután a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A Harminc című tárlat az 1990-ben frissen újraalakult csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola első évfolyama végzős diákjainak munkáit vonultatja fel. A kiállítás koncepciójáról Vorzsák Gyula festőművész, a Nagy István Művészeti Középiskola tanára számolt be lapunknak.

– Mi voltunk az első olyan nemzedék tagjai, akik a művészetiben végeztük a középiskolát, ugyanis korábban művészetiből csak általános iskola volt Csíkszeredában, így 1990-ben mi voltunk az első diákok, akik a Nagy István Művészeti Középiskolában tanultak. 1994-ben tizenkilencen végeztünk, és az osztályközösség többsége valamilyen képzőművészeti egyetemen folytatta tanulmányait, ami ma már talán nem annyira jellemző a művészeti középiskola diákjaira

– vázolta Vorzsák Gyula.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az 1994-ben végzettek közül sokan a művészetek valamely területén tevékenykednek, alkotói tevékenységük többek között tervező grafikusi, divattervezői, művész-tanári vagy művészetszervezői munkával ötvöződik. A közösség azóta megmaradt összetartó tásaságként, legtöbben itthon, Csíkszeredában helyezkedtek el, de a külföldön élők is gyakran hazajárnak, van, aki jelen kiállításra is elhozta néhány munkáját, így összesen tizenhárman képviselik az osztályt. A tárlaton reprezentatív munkákat, festményeket, grafikákat, szobrokat, kollázsokat láthatunk, az alkotások többsége az elmúlt 2-3 évben készült, de vannak egészen újak is. A tárlatot a kiállító művészek egyike nyitja meg, ugyanis többüknek van kurátori gyakorlata is.

– A Harminc kiállítás és a csütörtöki megnyitó érdekessége, hogy ez valójában a mi osztálytalálkozónk. Nem osztályfőnöki órát tartunk, hanem meghívtuk egykori tanárainkat, így kissé másabb természetű találkozót szervezünk

– tette hozzá.
A Harminc tárlaton Bajkó Attila, Csillag István, Csillag S. Imola, Fazakas Barna, Fazakas János László, Ferencz S. Apor, Kovács Imre, Kristó Róbert, Léstyán Csaba, Oláh Gyárfás, Ráduly Mária Piroska, Sebestyén Róbert és Vorzsák Gyula állít ki.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!