Hirdetés

Ünnepre hangolódva

Tegnap délután hivatalosan is megnyitották Székelyudvarhelyen a karácsonyi vásárt, ahol a gyertyagyújtással egybekötött ünnepségen a forralt bor és a friss kalács illata, valamint az ünnepvárás izgalma közepette Simó Sándor lelkipásztor osztotta meg gondolatait.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ünnepre hangolódva
Vásárnyitó. Feledteti a nehézségeket Fotó: Miklós Dalma

Célegyenesbe ért tegnap délután a karácsonyi készülődés Szé­kely­ud­var­helyen, ahol a negyedik gyertya meggyújtásával egy időben nyitották meg hivatalosan a Márton Áron téren felállított karácsonyi vásárt. Rengeteg látogató gyűlt össze az eseményre, akik örömmel merültek el a vásár forgatagában.
Gálfi Árpád polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd Simó Sándor, a Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkipásztora osztotta meg ünnepi gondolatait. A lelkipásztor három fontos dologra hívta fel a figyelmet, mégpedig az örömteli látásmód elsajátítására, a szegények felkarolására, illetve a családi élet megélésére. A betlehemi békelángot a Z. Sebess József cserkészcsapat közreműködésével gyújtották meg. A továbbiakban zenés műsorok örvendeztették meg a jelenlevőket, hallhatták a Székely Dalegylet Férfikórusának énekét, felcsendült a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákjainak ünnepi népdalcsokra, melyet az előadók Lackfi János Hej, Sionról fúj a szél – zsoltárok népdalritmusra című könyvéből állítottak össze. A műsort a Karácsonyi kalandok Samuval, a vásári bábuval című produkció zárta. 
Az udvarhelyi vásár varázsát emelte a rengeteg árus és a standokra kipakolt színes portéka. Idén elég sok kézműves termék, valamit gasztronómiai különlegesség található meg a főtéren. Különböző alapanyagú, színű és ízű, szépen becsomagolt termékek közül lehet válogatni, amelyek többek egyszerű ajándéktárgyaknál. A kürtőskalácsosok és a kézművesek elmondták, hogy már sokadik alkalommal pakolnak ki a vásáron, azonban a világjárvány óta már semmi nem megy annyira olajozottan, mint korábban. Mint mondták, a helyiek mindig nagy szeretettel fogadják őket, de idén kevesebb vásáros nap, illetve kevesebb fény jutott a standoknak. Összességében mindegyik árus örült, hogy a nehézségek ellenére nem maradt el a vásár.
Mindemellett a látoga­tók­nak lehetőségük van a­do­mányaikkal nemes célt is támogatni. A Rotary Club idén is részt vesz a vásáron, és forralt borral ajándékozza meg azokat, akik adományt ajánlanak fel a jótékonysági programjaikra. Az ajándékok beszerzésén kívül az ajándékozás öröme is hangsúlyossá vált, a karácsonyhoz közeledve az adományozók embertársaikhoz is közelebb kerülhetnek. 
A vásár december 22-ig látogatható. Addig is hangulatos programok várják a karácsonyra készülőket. A főtéren koncertekből nem lesz hiány – ma délután a Benedek Elek Pedagógiai Líceum és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanulóinak ünnepi műsora hallható, holnap az Eszterlánc Napközi Otthon óvodásai, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára, a Kis Szent Teréz Plébánia gyerekkórusa, majd a Zetelaki Pro Zetea Egyesület színjátszó csoportja lép színpadra. Szerdán a Bethlen Gábor Általános Iskola és a Virgoncz Néptánccsoport műsora tekinthető meg, az utolsó napon pedig a Nardini Napközi Otthon óvodásai, a máréfalvi Nyirő József Általános Iskola diákjai és az udvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Vox Gimiensis kórus szórakoztatja a vásár látogatóit. A napokban a térre érkezik többek között a gyerekek kedvence, a Mozsikácska elhozza az Evilági csodavárás című gyerekkoncertjét. A felnőtteket esténként könnyed szórakozásra várják. December 20-án a Mano & Gregor indie folk stílusú koncertjére látogathatnak ki, szerdán a Transylvanium, csütörtökön pedig a Friday Rehab zenél. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!