Hirdetés

Új sebészi módszerrel végeznek műtétet

A méhtestet érintő rosszindulatú daganatos nőgyógyászati betegségek terén vezettek be új sebészeti eljárást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A fejlesztésről dr. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos számolt be sajtótájékoztatón szerdán.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új sebészi módszerrel végeznek műtétet
Új módszer. A fejlesztésről és az eljárásról dr. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos számolt be Fotó: Kovács Andrea

A rosszindulatú daganatos nőgyógyászati betegségek, pontosabban a méhtestrák területén vezettek be újítást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az úgynevezett őrszem nyirokcsomó biopszia segítségével felismerhetők egyes, a méhtestet érintő rosszindulatú daganatos nőgyógyászati betegségek. 


Hirdetés

Dr. Hompoth György elmondta: a rosszindulatú daganatos betegségek esetében nem elegendő a célszervet eltávolítani – ami a méhtestrák esetén a méhet jelenti –, hanem a környező nyirokcsomókat is szükséges. Ez azért fontos, mert az orvosok innen tudják megállapítani, hogy a daganat és a betegség milyen stádiumban van, és ez határozza meg az utólagos kezelést. A nyirokcsomó eltávolítása viszont nagy műtét, sok szövődménnyel jár, és komplikációk léphetnek fel akár a beavatkozás során, akár a műtét után – fejtette ki dr. Hompoth György.

A nyirokcsomók inváziója, azaz a nyirokcsomóáttétek keletkezése folyamatos, mindig van egy első rend, amely érintetté válik, majd onnan terjed tovább.

Ha sikerül megtalálni az első nyirokcsomókat és azokat eltávolítják, elkerülhető a nagyobb, az összes nyirokcsomót eltávolító műtét. Ez az úgynevezett őrszem nyirokcsomó biopszia.

Az érintett nyirokcsomók megtalálására csupán néhány módszer létezik, egyik, ami a nőgyógyászati daganatok esetén elterjedt, az indociánzöld-fluoreszcencia.

Az eljárás lényege, hogy festéket fecskendeznek a méhnyakba, ezzel megfestik a nyirokcsomókat, majd a műtét során, speciális megvilágításban, megtalálják azt a bizonyos első nyirokcsomót, ahol az áttétek keletkeznek. Így a beavatkozással nem az összes nyirokmirigyet távolítják el, csupán egyetlen nyirokcsomót.

A műtét természetesen így is teljes értékű, de egy több centiméter hosszú hasi metszés helyett három apró, öt milliméteres metszést ejtenek. A beavatkozás nagyjából 15 perc alatt elvégezhető, a teljes operáció ideje, méheltávolítással együtt, másfél-két órát vesz igénybe, részletezte.

– Az őrszem nyirokcsomó biopszia első lépésben kissé megnehezítette a munkánkat, ugyanis e műtétek tanulási görbéje lassan ível felfelé. Egy méheltávolítás és a rákos megbetegedések esetén alkalmazott eljárások is nehezek, elsajátításuk időigényes folyamat. Ellenben egy ilyen műtét kockázata megközelíti egy jóindulatú beavatkozásét, a szövődmények kialakulásának esélye minimális, és az életminőséget tekintve is jelentős javulásra lehet számítani utána, így első számú haszonélvezői a pácienseink – ismertette a főorvos.

Ez egy különleges műtéti eljárás, komplex beavatkozás, melyhez speciális készülékek és gépek szükségesek, a legtöbb eszköz egyszer használatos, így fenntartása is igen költséges a kórház számára. Az eszközöket a kórház a fenntartója, Hargita Megye Tanácsa támogatásával vásárolta meg.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!