Hirdetés

Mi magunk is kiszedhetjük a kullancsot!

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban vagy gyermekünkben? Kiszedjük otthon, vagy ne nyúljunk hozzá, hanem azonnal forduljunk orvoshoz? – az esetek gyakorisága miatt egyre többször felmerülnek ezek a kérdések olvasóink körében. A szakemberek többsége arra bátorít, hogy tanuljuk meg magunk eltávolítani a vérszívót, figyeljük meg a csípés helyét, és ha elváltozásokat látunk a bőr felületén, akkor forduljunk orvoshoz.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 6 perc
Mi magunk is kiszedhetjük a kullancsot!
„Kullancsidény” van, ideje tudásunkat is a helyzethez igazítani. Befúródó probléma Fotó: Dénes Roland

Térségünkben gyakoribbá váltak a kullancscsípéses esetek – ezt a beszámolókon túl statisztikák és az egészségügyi intézmények szakemberei is megerősítik. Ezzel egy időben pedig egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatosan, hogy mi a helyes eljárás, ha kullancsot találunk magunkban vagy családtagjainkban? Kézenfekvőnek tűnhet az interneten utánanézni, mi is megtettük, és találtunk is rengeteg módszert, amelyek többségében az a közös nevező, hogy kiválóan alkalmasak a probléma súlyosbítására. Olvashatunk olyan javaslatot, amely szerint a kullancsot olajjal kell bekenni, de arra is találtunk javaslatot, hogy a bőrbe fúródott parazitát le kell ragasztani, hogy megfulladjon (a meredeken hangzó módszerrel egyébként az általunk megkérdezett orvosok is szembesültek), vagy hogy egy gyufaszál foszforos fejével kell piszkálni az állatot. Ezek szigorúan tilosak, sőt a kullancscsípésre ajánlott antibiotikum szedése is kifejezetten csak orvos ajánlásával történhet. 
Mit tegyünk tehát kullancscsípés esetén? Több egészségügyi szakember bevonásával ennek jártunk utána.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tanuljuk meg eltávolítani

Az esetek gyakorisága miatt mind a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályának osztályvezető szakorvosa, mind az általunk megkérdezett csíkszeredai családorvos azt javasolja, hogy tanuljuk meg kiszedni a kullancsot.
– Minél többen tudjuk, ismerjük a kullancs kiszedésének technikáját, annál könnyebben tudunk védekezni csípések esetén. Nem kell attól tartani, hogy miközben eltávolítjuk a vérszívót, a bőrben marad a feje, mert a kórokozó, ami a Lyme-kór kialakulásáért felelős, az állat gyomrában van. Azt kell elkerülni, hogy a béltartalmát visszaöklendezze a testünkbe – tájékoztatott dr. Dimény Ottilia, a csíkszeredai fertőző osztály vezető szakorvosa. Azt pedig, hogy az állat visszaöklendezze a béltartalmát, úgy kerülhetjük el, ha helyesen szedjük ki. Ezzel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy

nem szabad az állatot olajjal bekenni, leragasztani, dörzsölni, sőt csavargatni sem, mert ezek a beavatkozások a kullancsot öklendezésre késztetik, és ez növeli a fertőzés rizikóját. 

– A kullancs eltávolításának egyik legfontosabb szabálya, hogy a bőrhöz minél közelebb megfogva, lehetőleg csipesszel (patikában kapható kullancskiszedő csipesz, de ha kiránduláskor egy szemöldökcsipesz van kéznél, az is elégséges), lassú, de határozott mozdulattal ki kell húzni úgy, hogy közben ne nyomjuk össze a kullancs testét. A lassú húzás közben tulajdonképpen a kullancs maga fogja elengedni a bőrt, így elkerülhető, hogy beszakadjon a szájszerve, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a leggyakrabban nem a feje, hanem a szájszerve szakad le és marad a bőrben – magyarázta el a helyes kiszedés módját dr. Kovács Emőke családorvos. Ha a kullancs mégis beszakadna, ne piszkáljuk – magától ki fog lökődni, ellenkező esetben viszont helyi irritációt, sérülést és gyulladást okozhatunk a bőrfelületen. A csípés helyét 3-4 hétig figyeljük meg, és akkor forduljunk orvoshoz, ha bőrpír: piros kör, közepén ökörszemmel jelentkezik. 
A csípés helyét bőrbarát készítménnyel fertőtlenítsük, ennek hiányában a családorvos szerint elégséges egy szappanos vizes lemosás is, de főleg kisgyermekeknél semmiképp se használjunk betadinoldatot a csípés helyén.

Antibiotikumot csak orvosi javaslatra!

A kullancs mihamarabbi, akár otthoni kiszedése mellett szól az is, hogy nagyon fontos, mennyi időt tölt a bőrbe fúródva. 


– Természetesen lehet hozzánk a fertőző osztályra is jönni, és a sürgősségen is kiszedik a kullancsot, de az egészségügyi ellátórendszer terheltsége miatt, illetve a sürgősségin az esetek súlyosságának rangsorolása miatt az is előfordulhat, hogy nagyon sokat kell várni. A kullancscsípés esetében azonban nem mindegy, hogy milyen hamar fedezzük fel és távolítjuk el a parazitát – mondta a fertőző osztály vezetője. Dr. Dimény Ottilia szakorvos szerint éppen ezért azokban az esetekben, amikor a gyermekünk egy többnapos táborból jön haza, és akkor találunk a testén kullancsot, indokolt azonnal a fertőző osztályra vagy a sürgősségire menni. 
– Antibiotikumot azonban a kórházi ellátás részeként kapnak a páciensek, ezek receptköteles gyógyszerek, magunktól tehát ne szedjünk be semmilyen hasonló készítményt – figyelmeztet a fertőző betegségek szakorvosa. 

Tetanuszra nincs szükség
 
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának vezető orvosa ugyanakkor egy újabb téves információra hívta fel a figyelmünket: a közhiedelemmel ellentétben a kullancscsípés esetében nem indokolt a tetanusz elleni védőoltás. 
– Sokan jönnek ezzel a kéréssel hozzánk, de nem kell tetanusz elleni védőoltás ilyen esetben. Amit javaslunk, hogy a csípést követő 3-4 hétben végezzenek el egy szerológiai szűrővizsgálatot, amiből megtudhatják, hogy megfertőződtek-e? – részletezte dr. Kacsó Jolán sürgősségi szakorvos, osztályvezető. 
Ami viszont nagyon fontos a kullancscsípés esetén, az a megfelelő megelőzés, vagyis hogy az erdős, bokros területeken viseljünk megfelelő ruházatot: hosszú szárú zoknit és nadrágot, csukott cipőt, kalapot, a pólót, inget tűrjük be a nadrágba, és használjunk rovarriasztó sprayt. A ruházatunk, ha lehet, legyen világos, így könnyebben észrevesszük rajta a kullancsot.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!