Hirdetés

Több sertéstartó kisgazdaság

Feloldották az afrikai sertéspestis miatt a múlt hónap végén hozott korlátozásokat Hargita megyében. A sertéságazatot sújtó járvány lecsengett, de az annak fékezésére hozott törvény maradt, az állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint jól haladnak a törvény gyakorlati alkalmazása terén. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több sertéstartó kisgazdaság
Jószágok egy konform sertéstartó gazdaságban Fotó: Vlaicu Lajos

Véget ért az afrikai ser­téspestis-járvány Hargita megyében: június 25-én hivatalosan feloldották a sertéságazatot érintő korlátozásokat, mondta István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. A sertéspestis megszűnését követően a munkát a sertéstörvény – 122-es törvény – gyakorlati alkalmazásával folytatják, végzik a családi és kisgazdaságok kijelölését, minősítését és engedélyeztetését.

Tíz gazdaságot minősítettek

– A törvény hatályba lépése óta több gazda kérést nyújtott be hozzánk, hogy megkapja a kisgazdaság úgynevezett konform sertéstartó gazdaságok kategóriájába való besorolást. A törvény megjelenése óta már tíz gazdaság rendelkezik konform minősítéssel, és húsz további gazdaság engedélyeztetés alatt áll, ugyanakkor még legalább harminc nagyobb sertéstartó gazda jelezte, hogy szeretné, ha felmérnénk gazdaságát – mondta István Róbert.
Az igazgatóság munkatársai folyamatosan dolgoznak a farmok felmérésén, és ahol hiányosságokat találnak, jelzik a gazdának az engedély megszerzéséhez szükséges további teendőket; ha a gazdák eleget tettek ezeknek, akkor az állategészségügyi igazgatóság munkatársai ismét kiszállnak a helyszínre, hogy ellenőrizzék a követelmények teljesítését.

Megbénította a térséget a sertéspestis

– Halad a folyamat, az afrikai sertéspestis májusban egy időre megbénította a fel­csíki térséget, ugyanis a Csík­­szentmihályhoz tartozó Ló­vészen volt a gócpont, s ennek következtében Felcsík be­le­került a tíz kilométeres állategészségügyi karanténba. Addig is máshol tudtunk a farmok felmérésével foglalkozni, hetente négy-öt gazdaságot tudnak munkatársaink bejárni. A megye különböző pontjain vannak már engedélyezett kisgazdaságok, és az állatok értékesítése, illetve a vágópontok működése zökkenőmentes. Reméljük, hogy ez továbbra is így marad – tette hozzá István Róbert. 

Teljesíthető kritériumrendszer

A kisgazdaság besoroláshoz a gazdák a következő kritériumoknak kell eleget tegyenek: csak disznót tarthatnak a sertésólban, külön elkerített udvarral. A helyiségben vezetékes víz kell legyen; védőruháját tudja tárolni; fertőtlenítő tálcát kell felszereljen az elkülönített udvarrész bejáratához; a sertéseket fülszámmal kell ellátni, és a gazdák szerződést kell kössenek egy állatorvossal az állatok egészségügyi ellátására.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!