Hirdetés

Új programokkal a vonzóbb iskoláért

Az elmúlt év december 1-től vette át Tófalvi György Rozália a Korondi Szakközépiskola vezetését. Intézményvezetőként fő feladatának tűzte ki, hogy vonzóbbá tegye az iskolát.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Új programokkal a vonzóbb iskoláért
Tófalvi György Rozália Fotó: Tófalvi György Rozália archívumából


Élete jelentős részét a Korondi Szakközépiskolában töltötte Tófalvi György Rozália, aki korondi származású lévén egykoron az iskola falai között tanult, majd 1990 óta pedagógusként tevékenykedik az iskolában. 2022. december 1-től vette át az oktatási intézmény vezetését, miután októberben a volt igazgató és aligazgató lemondott a tisztségről. Mint mondta, kollegái részéről érkezett a felkérés, hogy vállalja el az iskola vezetését, és bár hatalmas kihívásnak tartja a feladatot, vállalta a megbízást.
– Óriási feladat ez számomra, hiszen központi iskola vagyunk, idetartoznak a község többi településén működő oktatási intézmények, de itt, Korondon is nagyon sok gyerek tanul, óvodáskortól egészen középiskoláig vannak osztályaink, sőt szakiskolánk is működik. Egy vezetőségváltás mindig nagyon nehéz, ráadásul decemberben, a naptári év végén igencsak megterhelő volt – mondta Tófalvi György Rozália.

Ahol jó tanulni és tanítani

Az új intézményvezető fő célja vonzó légkört teremteni a munkahelyen, ahová szívesen, jókedvvel járnak a tanárok, hiszen ez – meglátása szerint – azt eredményezi, hogy a munka is eredményesebb lesz, ennek pedig a gyerekek is haszonélvezőivé válnak. Jelenleg 64 pedagógus alkotja a tanári közösséget, viszonylag stabil tanári karral rendelkeznek. Mindezek mellett az iskola hírnevének és az oktatás minőségének javítása is prioritásai között szerepel. Meglátása szerint egyfajta bűvös körben vannak a vidéki középiskolák, mert a jobb képességű gyerekek minden bizonnyal elméleti középiskolákban tanulnak tovább, így ők azokkal a diákokkal kell dolgozzanak, akik ott maradnak. Ez pedig az eredményeken is meglátszik, bár mint hangsúlyozta, „arra törekszünk, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük”.
– Az elmúlt években több diák bebizonyította, hogy igenis lehet eredményeket elérni a Korondi Szakközépiskolában is, és lehet innen is egyetemre menni – hangsúlyozta az igazgató.

Hadnagy Éva

Célok és kihívások

Mint mondta, egyik legnagyobb kihívás számára a középiskola imázsának a javítása, és olyan lehetőségek megteremtése, amelyeket máshol nem kaphatnak meg a diákok.
– Olyan pályázatokon szeretnénk részt venni, amelyek külföldi gyakorlati lehetőséget biztosítanak a diákjainknak, hogy ott is kipróbálhassák magukat, tapasztalatokat szerezhessenek. Jelenleg is folyamatban van egy ilyen pályázatunk. Olyan lehetőségeket szeretnénk itt teremteni, amilyeneket nem kapnak meg más középiskolákban – részletezte.
A jövőben okoslabor felszerelésére is pályáznak, ami szintén a középiskolai oktatást segítené. A szakiskolai oktatásban fontos szerepe van az évente megrendezett Szakmák éjszakája programsorozatnak, ezen rendszeresen részt vesznek, és idén is készülődnek már a tavasszal esedékes rendezvényre. Tófalvi György Rozália meglátása szerint mindegyik szakma a maga helyén egyformán fontos és hasznos, és ezt a szemléletet kellene még inkább népszerűsíteni. Középiskolai osz­tályaikban jelenleg intenzív angol szakon és turizmus szakon tanulhatnak a diákok, a szakiskolai osztályaik pedig megosztott profillal működnek, vagyis a diákok faipari és kereskedő-elárusító szakon tanulhatnak.

Gond az ingázás

A korondiak mellett főként sófalvi és parajdi gyerekek tanulnak a Korondi Szakközépiskolában. Az intézményvezető elmondta, nagy kihívás volt számára az ingázó gyerekek helyzetének megoldása, hiszen a jelenleg is zajló iskolafelújítások miatt változott az oktatás programja, így az ingázók nem volt mivel iskolába járjanak.
– Egy decemberben megjelent törvénynek köszönhetően – amely a diákok ingázását támogatja – sikerült külön autóbuszjáratot indítani a sófalvi és parajdi gyerekek számára, így januártól megoldódott ez az áldatlan állapot. Úgy gondolom, ez is fontos tényező, amely ahhoz járul hozzá, hogy a Korondi Szakközépiskolát válasszák, hiszen ide van, amivel járni – jegyezte meg.

Korszerű épületek

A szakközépiskola épületének teljes körű korszerűsítése két évvel ezelőtt fejeződött be, jelenleg pedig további két iskolaépületben zajlanak munkálatok, többek között a korondi elemi iskola és a pálpataki általános iskola épülete is teljes felújításon esik át. A munkálatok miatt jelentős programváltozást kellett eszközölniük az órarendben. Két váltásban tanulnak emiatt a főépületben a gyerekek, rövidített órákkal, reggel fél nyolctól délután fél 6-ig zajlik az oktatás.
– A fenntartónk, a korondi önkormányzat felügyeli a munkát, ami szerencsére jó ütemben halad, és újabb jó hír, hogy a fenyőkúti iskola, óvoda épületének megújítására is nyertes pályázatunk van – közölte az örömhírt.
Tófalvi György Rozália elmondta, meglátása szerint ahhoz, hogy hosszú távon sikereket érjenek el, csapatmunkára van szükség, arra, hogy mindenki a maga helyén végezze, tudása legjava szerint az elvállalt feladatot. Intézményvezetőként tervei között szerepel az iskolai rendezvények számának növelése, amelyek tagozatokra osztva valósulnak meg. Jelenleg nagy erőkkel készülnek a tizenkettedikesek nagykorúsítási ünnepségére, amelyet február 17-én tartanak, de a farsangot is méltóképpen megünneplik.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!