Hirdetés

Új otthonra leltek a kuvaszok 

Az anyaországban őshonos nyájőrző ebek találtak új gazdára szombaton Csíkszentkirályon. A Pest Vármegyei Polgárőrség Szövetsége három kuvaszt hozott Hargita megyébe. A hat hónapos ebekkel a cél a génállomány frissítése és a nyájőrzés lesz.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Új otthonra leltek a kuvaszok 
Három kuvasz érkezett az anyaországból. Ebek és gazdák egyaránt izgatottak voltak az első találkozáskor Fotó: Lőwinger Zoltán Mihály

Három kuvaszt hozott a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség Hargita megyébe. A hat hónapos ebek szombaton új gazdára leltek, egyet közülük Csíkszentkirály Önkormányzata fogadott örökbe, másik két kuvasz a Kászonokban talált gazdára, ahol a kuvaszok fő feladata – eredeti rendeltetésüknek megfelelően – a nyájőrzés lesz.

A szombat délelőtt a Csíkszentkirályi Önkormányzat udvarán tartott átadón Székely Ernő polgármester fogadta az anyaországi küldöttséget és a másik két örökbefogadót. Dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőrség Szövetség elnöke kifejtette: a juhászkutyákat számukra ideális környezetbe hozták.

– A kutyák számára remek teszt lesz, hogy a nyáj terelésében képesek-e helytállni, illetve másik célunk a fajta génállományának frissítése, a belterjesség megakadályozása – mondta az anyaországi szakember.

Az újdonsült kutyatulajdonosok közül korábban egyiküknek sem volt birtokában fajtiszta magyar kuvasz, így izgatottan álltak elébe az új kihívásnak, ami a nevelésüket és a tartásukat illeti. Többek között Székely Ernő szívesen tett eleget az örökbefogadásnak és nyitott a jövőben is hasonló együttműködésekre.

– A magyarságunk kifejezésének erősítéséhez elengedhetetlen az anyaországból érkező támogatás, a „hungarikumok” révén tovább erősíthetjük identitásunkat, hiszen mint tudjuk, a kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya – fejtette ki véleményét a polgármester.

Lőwinger Zoltán Mihály

Az átadó egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a hosszú és fárasztó utat követően a három négylábút kiengedték, és amint azok kezdeti félénkségüket leküzdötték, új gazdáikkal ismerkedtek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!