Udvarhelyen látható az erdélyi régió fotósainak húszéves jubileumi kiállítása. A következő állomás Csíkszereda 

Június 22-én, délután 19 órai kezdettel nyílt meg a Nemzetközti Magyar Fotószalon alkotócsoportjának jubileumi kiállítása Székelyudvarhelyen, a koncertteremben.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Udvarhelyen látható az erdélyi régió fotósainak húszéves jubileumi kiállítása. A következő állomás Csíkszereda 
Rácsodálkozás. A magyar hagyományok tisztelete Fotó: Hodgyai István

Jórészt a Kárpát-medence tájai, falusi életképek és magyar népművészeti motívumok láthatók a Nemzetközti Magyar Fotószalon jubileumi kiállításán, Székelyudvarhelyen. Az ünnepi megnyitó családias körben zajlott a Művelődési Ház koncerttermében.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) az erdélyi régió fotóművészeinek húszéves tevékenységét ünnepli, amelynek alkalmából a Kárpát-medence több pontjáról beküldött munkák válogatásával indultak el erdélyi körútra. A jelenlegi már a hatodik állomás, ahol 7 ország 47 fotósának 617 képe tekinthető meg. A máig is tartó körút során a csodálni való fotók július 13-ig láthatók a Művelődési Házban.

A következő állomások között szerepel Csíkszereda is, ahol az érdeklődők novemberben tekinthetik meg az székelyudvarhelyi tárlat kibővített változatát.

A jubileumi kiállítás ünnepélyes megnyitóval várta az igényes művészet kedvelőit, melynek keretében többek között a Héva zenekar és az Udvarhelyi Népzeneműhely tanulóinak koncertje gondoskodott a kellemes hangulatról. 

Hodgyai István
– Ünnepelni hívtuk önöket, hiszen ünnepel az itt megtekinthető tárlat is, köszöntötte a vendégeket Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. Magdó István, az MFVSZ erdélyi alelnöke megköszönte az udvarhelyiek vendéglátását és a szervezésben nyújtott segítséget. Mint mondta,

kötelességének érzi, hogy minél több erdélyi településre elvigye a kiállítást, ami a nemzetek közötti összefogás és szolidaritás jelképeként is értelmezhető. 

– Ez már a huszonkettedik kiállítás a szövetség életében, és biztosan állíthatom, hogy ez a legszebb – hangoztatta. Hozzátette:

bár az Amerikai Egyesült Államokból is küldtek be munkákat a kiírásra, mégis elsősorban a helyi fotósokat részesítik előnyben, ez az oka, amiért sokkal több erdélyi művész képe került bemutatásra. 

A beszédeket követően az alelnök rendkívüli elismerésben részesítette Kinda Botond fotográfust, aki az elmúlt években segítette a szövetség tevékenységét, valamint hozzájárult a magyar hagyományok világörökségként való népszerűsítéséhez. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!