Tudományos konferenciával startolt a Szent László Napok ünnepségsorozat Szépvízen

Szépvízen, a Szent László Napok keretében a községháza pincetermében Szent László hadakozó székelyei a középkorban címmel szervezett egész napos konferenciát pénteken a Székely Határőr Emlékközpont, partnerségben Szépvíz Polgármesteri Hivatalával, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központtal.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tudományos konferenciával startolt a Szent László Napok ünnepségsorozat Szépvízen
Fotó: Veres Nándor

A neves erdélyi és magyarországi előadókat felsorakoztató konferencián megjelent számos érdeklődőt Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere köszöntötte. Beszédében kifejtette: Szépvíz sok szállal kötődik Szent Lászlóhoz, és sokat munkálkodtak azért, hogy a kultusza a helyiek körében még jobban megerősödjön. – Sokan tudják, és büszkék vagyunk rá, hogy településünk nevét Szent Lászlónak köszönhetjük, még akkor is, ha ez legenda, mely szerint a Kicsi-Pogány-havason, amikor a kunokat legyőzte, leugratott a Szent László-kőről, ami ma is látható, és azt mondta paripájának: „Igyál, lovam, mert ez szép víz.” Településünk azóta ezt a nevet viseli – mondta a község első embere, majd átadta a szót Nagy Józsefnek, a Székely Határőr Emlékközpont kurátorának, a konferencia főszervezőjének, aki örömének adott hangot, hogy tudományos konferenciákat is befogad a község.

Veres Nándor

– Fontos, hogy a helyi közösség megismerje a szakembereket és azok kutatásait, mert Székelyföldön a tudományszervezés, a művelődés nehezebb helyzetben van, mint mondjuk Budapesten, ezért szükséges, hogy hasonló konferenciák keretében a tudományos kutatók eredményeit eljuttassuk a székelyföldi nagyközönséghez – hívta fel a figyelmet Nagy.

Néhány gondolatot Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője is megosztott a jelenlévőkkel.

– A tudomány iránti érdeklődés háttérbe szorult, de azt látjuk, hogy az áltudományos hírek iránt viszont nagyon fogékonyak lettek az emberek, tehát az információra vágynak, de nem mindegy, hogy milyenhez lesz hozzáférésük. Ezért fontos, hogy a médián és a fórumokon keresztül a tudományos eredmények vagy ismeretek, amelyek a kutatók tollából születnek, ne csak szűk körben legyenek ismertek. A székelyek sokasága ismerje meg a tényeket, amiket a szorgalmas és alázatos kutatóinknak köszönhetünk – hangsúlyozta a kulturális központ igazgatója.

Veres Nándor

A meghívott neves szakemberek előadásaikon keresztül a székelység középkori történetét igyekeztek körbejárni. Hegyi Géza, az Erdélyi Múzeum-Egyesület középkorász-kutatója Székelyföld belső tagolódása a székelyek megtelepedése után című előadásával kezdődött a késő délutánig nyúló programsorozat, melynek keretében a teljesség igénye nélkül volt szó a 12. századi Olsava és Lajta menti csatákról, a tatárok 13. századi betöréseiről, a székely ispánok katonai szerepéről, a Szent László-ábrázolásokról és a lovagkirály kultuszáról is.

Együtt van a falu

A színvonalas konferencia szünetében lapunk érdeklődésére Ferencz Tibor polgármester a Szent László Napok kapcsán kifejtette:

– Nem első alkalommal szervezünk hasonló szakmai konferenciát, és megtisztelő, hogy ilyen sok neves szakember eljött. Szent László kultuszát és annak imázsát igyekeztünk építeni, a többi között Szent László egész alakos szobrával, a róla elnevezett kápolna feltárásával, harangláb építésével. 2000-ben szerveztük az első Szent László Napot. Azóta minden esztendőben, így az idén is nagy az érdeklődés a programok iránt. Ilyenkor az elszármazottak is hazajönnek, a falu együtt van. Próbálunk minél több, szerteágazóbb rendezvényt megvalósítani, hogy minél szélesebb kör igényeinek megfeleljünk. Történelmi konferencia, focibajnokság, bicikliverseny, vetélkedők, Hargita megyei polgármester-találkozó, főzőverseny, Homonyik Sándor-koncert, búcsús mise, a Hargita Székely Népi Együttes folklórműsora, helyi hagyományőrző csoportok fellépése színesíti a programot – foglalta össze Szépvíz község elöljárója.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!