Hirdetés

Történelmi kontextusban kínált minőségi kulturális szórakozás

Családias hangulat, nagyszerű programok jellemezték a Múzeumok éjszakája rendezvényt Székelyudvarhelyen.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Történelmi kontextusban kínált minőségi kulturális szórakozás
Sikeres rendezvény. Családias hangulat Fotó: Hadnagy Éva

Benépesült szombat délután a Haáz Rezső Múzeum és a múzeumkert, ahol rendhagyó programokkal készültek a szervezők. A Maros Megyei Múzeum és a Milites Marisensis Egyesület jóvoltából megelevenedett a római kor, hagyományőrző bemutatókat és tematikus foglalkozásokat láthattak és próbálhattak ki az érdeklődők.

Hadnagy Éva

Megismerhették a rómaiak viseletét, kedvelt játékait, de megkóstolhatták frissítő italukat, gabonaféléket őrölhettek, akárcsak egykoron a katonák, akik fejadagban nem kenyeret, hanem búzát kaptak és maguknak egy kis mobil malmon kellett előállítaniuk a lisztet. Bemutatkoztak a híres római katonák is, fegyvereikkel, ruházatukkal és eszközeikkel együtt, így valóban időutazáson vehettek részt az érdeklődők.

Hadnagy Éva

Nagy sikernek örvendtek a kézműves-foglalkozások és a kincskereső játék is. A múzeum falai közt több kiállítás is várta az érdeklődőket, amelyeket rendhagyó tárlatvezetések keretében ismerhettek és csodálhattak meg a betérők. Érdeklődőből nem is volt hiány, csak úgy pezsgett az élet, gyermekzsivaj, jókedv és hangos kacagás törte meg a szokásos múzeumi csendet.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, a rendezvény célja mindenképp a nyitás azon közösségek irányába, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

A Múzeumok éjszakáján picit feje tetejére állítjuk a szokványos, vaskalapos, archaikus múzeumi életet. Ma mindenki igazán magának érezheti a múzeumot, használhatja és élvezheti – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette, a városnapok kiegészítő részeként próbáltak egyfajta alternatív programot nyújtani, nem konkurálni, hanem kiegészíteni a városnapi kínálatot, történelmi kontextusba helyezve és kulturális szórakozást kínálva a résztvevőknek. Új kamarakiállítás nyílt a MALÉV történetéről, hadtörténész tárlatvezetése által lehetett megismerni az új játékkiállítást, de hatalmas sikert arattak a retrofizikai kísérletek is.

Hadnagy Éva

Az est fénypontja Berecz András szabadtéri előadása volt, amely minőségi szórakozást biztosított.

Hadnagy Éva

Ezúttal sem hiányzott a kínálatból a Szent Iván-éji tűzugrást megidéző tüzes zsonglőr produkció sem, amit szintén hatalmas érdeklődés övezett. Az estet a hagyományoknak megfelelően filmvetítés zárta.

Hadnagy ÉvaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!