Hirdetés

Több mint 33 ezer áldozata van a természeti katasztrófának

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét múlt hétfőn, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-es erősséget is elérte, epicentruma 18 kilométer mélyen, Gaziantep településtől körülbelül 33 kilométerre volt. A földrengések halálos áldozatainak a száma – egy héttel a természeti katasztrófa után –Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret – írta vasárnap a Magyar Távirati Iroda

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több mint 33 ezer áldozata van a természeti katasztrófának
Illusztráció Fotó: MTI

A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap  kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 halottról tudni. Az AFAD arról is beszámolt, hogy eddig 148 ezer embert szállítottak át az érintett török tartományokból más tartományokba. A katasztrófavédelem szerint csak a két legerősebb hétfői földmozgással mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel, s azóta eddig 2412 utórengést regisztráltak. A földrengések nem csak a városokban, de a falvakban is nagy pusztítást okoztak. Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy Malatya tartományban Ören falvának mintegy ezer házából szinte az összes rombadőlt. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy legalább egy hónapig ne menjenek vissza a házaikba, mert akár 6,5-ös erősségű utórengés is előfordulhat. Mindeközben Hatay tartomány Defne körzetében egy 34 éves férfit a mentési munkálatok 155. órájában mentettek ki a romok alól. A török hatóságok emellett helyreállították a hatayi repülőtér sérült kifutópályáját, így a légikikötő újból használhatóvá vált. Bekir Bozdag török egészségügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy eddig 57 embert tartóztattak le a térségben zajló fosztogatásokkal kapcsolatban. Ismertette egyúttal azt is, hogy az összeomlott épületekhez köthető felelősségük miatt hét embert őrizetbe vettek, hármat le is tartóztattak, további hét esetében pedig megtiltották, hogy elhagyják az országot. Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben.

Előzmények

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Fuat Oktay török alelnök múlt hét hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján még arról számolt be: legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek tíz tartományt érintenek. Oktay arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-es erősségű volt.

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-es erősségű rengés követett.

Hazahoztak tíz romániai állampolgárt

A román kormány közleményében arról tájékoztatott, hogy hazahozták Törökországból azt a tízfős romániai csoportot, amely a földrengés sújtotta Kahraman Maras település egyik szállodájában tartózkodott, és a diplomáciai képviselet segélyhívó számán kért segítséget az ankarai román nagykövetségtől.

Romániai és uniós segítség
Az Agerpres hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy a kormánymúlt hétfői döntése értelmében Románia egy kereső- és mentőegységet küldött Törökországba. A döntést az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) ülésén hozták meg, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök hívott össze a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) javaslatára, a Klaus Iohannis államfővel való konzultációt követően. A kormány közleménye szerint a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek, amit az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központja (ERCC) továbbított a román hatóságoknak.

Az MTI szerint az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok azonnal elindultak a katasztrófa sújtotta térségbe.

Olaszországban is megijedtek
A földrengés miatt Olaszországban múlt hétfőn előbb szökőárriadót rendeltek el az ország déli részére, majd később visszavonták. A polgári védelem aznap kora reggel még azt javasolta a tengerpart közelében élő lakosságnak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, lehetőleg magasabban fekvő helyeken tartózkodjanak, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. Végül lefújták a riasztást.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!