Hirdetés

Székelykeresztúri, székelyudvarhelyi és csíkszeredai sikerek

Székelykeresztúri és székelyudvarhelyi általános iskolás diákok győzelmével ért véget a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny erdélyi fordulója, ugyanakkor két csíkszeredai diák is harmadik helyezést ért el – derül ki a Sapientia – EMTE kolozsvári karának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Székelykeresztúri, székelyudvarhelyi és csíkszeredai sikerek
Kolozsváron számoltak be a verseny eredményeiről Fotó: Sapientia EMTE

A közleményben emlékeztettek: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Magyar Természettudományi Társulat évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a Magyarországon működtetett országos Herman Ottó Biológiaversenyt kiterjesztik a Kárpát-medencei magyar közösségek irányába, a 7. és a 8. osztályos tanulók számára. Ennek értelmében a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara a Herman Ottó Biológiaverseny erdélyi fordulójának lebonyolítója és megszervezője.

A verseny erdélyi fordulóját a 2022–2023-as tanévben hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Természettudományi Társulat a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének segítségével március 4-én. Az Erdélyben meghirdetett versenyre az idei tanévben negyven iskolából összesen 171 diák jelentkezett harminchárom szaktanár felkészítésével.

A verseny során a diákok a versenyszervező bizottság által összeállított feladatlapot töltötték ki, amelynek a kérdései a felhívásban megadott négy tételcsomagra vonatkoztak. A dolgozatokat az erdélyi versenybizottság minősítette. Az erdélyi forduló keretében a legmagasabb pontszámot elért négy tanuló (korosztályonként az I–II. helyezett) továbbjut a Magyarországon, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban 2023. június 2–4. között szervezett Kárpát-medencei döntőbe.

A közlemény szerint a hetedik osztályos diákok versenyét Lakatos Réka, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium tanulója nyerte, a nyolcadikosok között Derzsi György, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző diákja bizonyult a legjobbnak. A hetedikesek versenyében harmadik helyezést ért el ugyanakkor Bálint Zalán, a Márton Áron Általános Iskola tanulója, akárcsak a nyolcadikosok vetélkedőjében Szabó Hunor, a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója.
Sapientia EMTE



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!