Hirdetés

Százhúsz milliós beruházással javítanák a duális képzés minőségét

Jelentős mértékben fejleszteni fogja a taplocai iskolaközpontot az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogatásából finanszírozott beruházással a csíkszeredai önkormányzat, egyúttal a duális képzések minőségét is javítanák – közölte hétfőn a csíkszeredai önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Százhúsz milliós beruházással javítanák a duális képzés minőségét
Osztályterem diákokkal. Illusztráció Fotó: Hadnagy Éva

A közleményből kiderül, hogy a megyeszékhely városvezetése nem egyedül pályázott, hanem tagjai a pályázatot benyújtó konzorciumnak, amelynek szintén tagja még Hargita Megye Tanácsa, a Maros megyei Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda városok önkormányzatai, a csíkszeredai szakiskolák, a Sapientia EMTE, Hargita megyei és székelyföldi vállalkozások, vállalkozói és szakmai, valamint civil szervezetek.


Hirdetés

A beruházás teljes értéke 121,67 millió lej, a költségekhez Csíkszereda 18,65 millió lejjel járul hozzá, míg Hargita Megye Tanácsa 5,86 millió lejjel támogatja a pályázat gyakorlatba ültetését.

A finanszírozási szerződés aláírását márciusban tervezik az Oktatási Minisztériummal.

A tervek szerint a beruházás részeként ötféle képzést kiszolgáló tanműhely épül laboratóriumokkal, tantermekkel, mosdókkal, iskolaorvosi és -fogorvosi rendelővel, épül továbbá egy felszerelt tornaterem, egy 240 férőhelyes, négyemeletes bentlakás és egy 200 fős befogadóképességű konferenciaterem. A közlemény szerint a sikeresen pályázó konzorcium tagjai hétfőn találkoztak először személyesen. Idézték Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét: „A duális szakképzés területén óriási fellendülés várható országszerte, hiszen az a cél, hogy 2029-re a jelenlegi 15 ezerről 300 ezerre növeljék a duális oktatásban részt vevők számát.

Olyan nagy léptékű hozadéka lesz ennek a projektnek, amelyet még mi sem látunk előre.

Tanulási folyamat lesz mindannyiunk számára” – fogalmazott az elöljáró.

A közlemény szerint a hétfői megbeszélésen Borboly Csaba megyeelnök úgy vélte: változóban az a mentalitás, miszerint mindenkinek egyetemet kellene végeznie, a szülők és a diákok a térségünkben is egyre nagyobb lehetőséget látnak a szakoktatásban. A beruházáshoz társult cégek képviselői a munkaerőpiaci nehézségeikről számoltak be. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy a duális képzésben óriási a lehetőség minden fél számára: az iskolások egy-egy cégnél tulajdonképpen bérezésért végzik a szakmai gyakorlatukat, és az együttműködés hatékonyságát ösztöndíjrendszer is serkenti – áll a közleményben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!