Szakmai gyakorlat Portugáliában: jó hírét vitték a korondi tanulók az iskolájuknak

A Korondi Szakközépiskola végzős, turisztika szakos diákjainak egy csapata külföldi szakmai gyakorlaton vehetett részt az elmúlt három hétben az Erasmus+ programnak hála, Portugáliában. A pályázati lehetőséget nem első ízben használta ki az oktatási intézmény, sőt a jövőben tovább bővítenék külföldi kapcsolataikat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szakmai gyakorlat Portugáliában: jó hírét vitték a korondi tanulók az iskolájuknak
Külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt a diákok Fotó: Korondi Szakközépiskola/Facebook

Tizennégy korondi diák, valamint öt pedagógus vehetett részt külföldi szakmai gyakorlaton. A célországa ezúttal is Portugália volt, Setúbal városa, ahol az iskola partnerintézménye, a Consue Portugal található. Az együttműködésnek köszönhetően éttermekben, többcsillagos szállodákban, illetve kávézókban segédkeztek a diákok, ezzel pedig élesben szereztek szakmai tapasztalatokat, de a munka mellett a kikapcsolódásra, kirándulásokra is volt lehetőség, sőt a portugál nyelv alapjait is elsajátíthatták.

Tófalvi György Rozália, a Korondi Szakközépiskola igazgatója elmondta, nem ez volt az első külföldi szakmai gyakorlatuk a diákokkal, de külön öröm számára, hogy ezúttal is helytálltak és jó hírét vitték az iskolának.

Diákjaink ezúttal is helytálltak, és olyan zárójelentéssel tértek haza, amely szerint maximálisan teljesítettek. Voltak olyan diákjaink, akiket külön megdicsértek, és bízom benne, hogy azt a tudást, amelyet ott szereztek, tovább fogják majd kamatoztatni az életben

– mondta. Hozzátette, a jövőben is terveznek folytatást a programnak, sőt azon dolgoznak, hogy bővítsék külföldi gyakorlataik helyszínét.

Korondi Szakközépiskola/Facebook

– Most van kibontakozóban egy hasonló szakmai gyakorlat, annak helyszíne Törökország, ezen belül pedig Antalya egyik ötcsillagos szállodája lenne. Bízom benne, hogy leendő diákjaink már annak is haszonélvezői lesznek – fogalmazott az intézményvezető.

Simó Juliánna román–angol szakos tanárnő már harmadszor kísérte el a korondi diákokat a portugáliai szakmai gyakorlatra. Mint mondta, tizennyolc diák pályázott a programra, végül tizennégynek sikerült teljesítenie a szükséges feltételeket.

– Számítanak a diák jegyei, a szaktanárok véleménye, ezek mellett angolból kellett írásbelizzenek és szóbelizzenek a gyermekek, illetve általános műveltségből. Meg volt szabva egy bizonyos ponthatár, így aki azt elérte, részt vehetett a külföldi gyakorlaton – részletezte. Hozzátette, a dákoknak az egyik legnagyobb kihívás a kommunikáció volt, hiszen a portugálok nagyon kevés százalékban beszélnek angolul, csupán a felsőbb beosztásokban lévőkkel tudtak kommunikálni, a vendéglátó egységek személyzete nem beszélte a világnyelvet.

Ennek ellenére feltalálták magukat, elmutogatták a mondandójukat, és a fordítóprogramok is segítségükre voltak a kommunikációban. Barátságosak és segítőkészek voltak az alkalmazottak, így csupa jó tapasztalatokkal gazdagodtak

– ismertette.

Korondi Szakközépiskola/Facebook

A diákok egyébként hétköznap napi hat órát dolgoztak a különböző beosztásokban, hétvégenként pedig kirándulásokon megismerték az ország kultúráját, nevezetességeit, látványosságait.

Palkó Erika tizenkettedikes tanuló is részt vett a portugál szakmai gyakorlaton. Elmondta, nagyon sokat tanult a három hét alatt, és valóban életre szóló tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodott.

– Az, hogy olyan emberekkel dolgoztunk együtt, akikkel nem tudtunk kommunikálni, arra tanított meg engem, hogy nincs lehetetlen, ha valamit akarunk, azt el is tudjuk érni – fogalmazott.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!