Sporttörténelem: Minden egy kötetben a csíki jégkorongról

A tavaly megjelent könyvet csak idén tudták ünnepélyesen bemutatni

A csíkszeredai jégkorong történetén végigkalauzoló kötetet mutattak be csütörtökön este a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A hiánypótló kiadvány még 2020-ban jelent meg, ám a járványügyi korlátozások miatt közönség előtt csak most tudták bemutatni.

Gyurka Csaba 90 éve jégen című, a csíkszeredai jégkorongozás történetét bemutató alapos sporttörténeti munkája 2020-ban jelent meg a Státus Kiadó gondozásában. A kötet megjelenésében oroszlánrészt vállalt a Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete, amelynek tagjai a bemutatón is felszólaltak. A beszélgetést jelen sorok írója moderálta, míg Szikszai Tamás, az egyesület képviselője osztotta meg a könyv megjelenéséig vezető rögös utat és azt a háttértevékenységet, ami nélkül nem valósulhatott volna meg a közel háromszáz oldalas kiadvány.
A könyvbemutatón a szépszámú érdeklődőnek Gyurka Csaba elmondta: éppen az életében egy nehezebb időszakon ment keresztül, amikor sok szabadidő szakadt rá hirtelen, és szerette volna ezt az időt hasznosan tölteni, így vágott bele a csíkszeredai jégkorongozás történetét feltáró munkába. A könyv megírásához Boda Jenőtől, a csíki hoki jeles szakértőjétől kért útbaigazítást, aki – mint a bemutatón is elmondta – némi hezitálás után elvállalta a feladatot és végigkísérte a könyv elkészülésének útját. A szerző kiemelte, hogy az egykori jégkorongedzővel és játékvezetővel igazi élmény volt a közös munka, hiszen Boda Jenő túlzás nélkül valódi „élő lexikon”.
A könyv megírását hosszas könyvtári kutatás és számos interjú elkészítése kísérte, amely során sok megható és lelkesítő pillanat tárult fel a Székelyföldön oly népszerű sportág történetéből. Gyurka Csaba hálás szívvel említette meg mindazokat, akik hozzájárultak munkájának elkészítéséhez a nyilatkozó sportolóktól a kiadást támogató magánszemélyekig és cégekig.

Mikor született a csíki hoki?

A könyvbemutató egyik legnagyobb figyelemmel kísért kérdése a csíkszeredai jégkorong kezdeteire vonatkozott. Az 1929-es vagy 1931-es indulás ellentmondásos megítélése kapcsán Boda Jenő kifejtette: ahhoz, hogy 1931-ben, ahogy a korabeli tudósítások igazolják, jégre tudjon állni az első csíki jégkorongcsapat és mérkőzéseket játsszon, el kellett telnie bizonyos időnek. Mint a volt játékvezető elmondta: az alapítók, akiknek nagy részét személyesen is ismerte, ragaszkodtak az 1929-es induláshoz. Ráadásul a sokat emlegetett filmhíradórészlet pontosan beazonosítható, 1929-ben lejátszott válogatott mérkőzésről mutatott be részleteket, ami után a lelkes csíki ifjak először próbálkoztak meg a játékkal. Boda Jenő arra kérte a szurkolókat, hogy tisztelve az elődöket, emlékezzenek meg méltóképpen 2024-ben a csíki hoki indulásának 95. évfordulójáról. Megható pillanat volt, amikor a „tanár úr” azzal a jókívánsággal zárta mondatait, hogy kívánja: minél többen megéljék a 100. évfordulót a teremben ülők közül.
A Liveevent jóvoltából interneten is követhető könyvbemutató végén a közönség soraiból is feltehettek kérdéseiket, majd az esemény könyvdedikálással zárult.
A csíki jégkorongról szóló 90 éve a jégen című könyv megvásárolható a Hargita Népe csíkszeredai, Majláth Gusztáv Károly tér 4. szám alatt található üzletében, vagy megrendelhető interneten az aruhaz.hargitanepe.ro oldalon

Farkas Endre