Silló Krisztina – Türelemre, kitartásra tanította a sport

A Csíkszeredai ISK színeiben bontogatja a szárnyait a 15 éves Silló Krisztina. A fiatal biatlonista a legutóbbi, predeáli országos bajnokságon mindhárom versenyszámban a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A csíkcsicsói lány szülőfalujában végezte az általános iskolát, jelenleg a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola tanulója.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 2 perc
Silló Krisztina – Türelemre, kitartásra tanította a sport
Silló Krisztina archívumából Fotó: Silló Krisztina archívumából

– Hogyan ismerkedtél meg a sportággal és milyen számokban versenyzel?

– Negyedik osztályos, 10-11 éves voltam, amikor úgy gondoltam, hogy valamivel foglalkoznom kellene és szerettem volna a szabadidőmet hasznosan tölteni. Később hallottam, hogy a faluban indult egy sportedzés, és úgy gondoltam, hogy kipróbálom, mert nem veszítek vele.

– Kik voltak az első edzőid?

– Jártam az edzésekre, megtetszett, így folytattam, Kristó Loránd tanár úr volt az első edzőm. Tizenkét évesen, 5. osztályos koromban kerültem Gecse Izabella tanárnő keze alá, akinek hála, jó eredményeket értem el az elmúlt egy-két évben. Izabella tanárnő folyamatos edzéseket tartott, és a szigorú, jó gyakorlás egyre jobb eredményeket hozott.

– Mi fogott meg a biatlonban leginkább? Miért szereted csinálni?

– A biatlonban inkább a kitartás fogott meg. Megtanított arra ez a sport, hogy soha nem szabad feladni, mindig a cél felé kell haladni. Nagy kitartás és türelem kell ahhoz, hogy valamit el is tudjon érni valaki.

Silló Krisztina archívumából

– A családod, a szüleid mit szóltak ahhoz, hogy ilyen komolyan veszed a sportot?

– A szüleim az elején úgy vették, mint én, egyféle hobbiként. Mondták is nekem, hogy a tanulásra kellene koncentrálni inkább, nem a sportra egyelőre. Ahogy elkezdtem versenyezni, ők is látták, hogy kell nekem ez a sport, és ők is örülnek annak, hogy biatlonozok, vannak szép eredményeim.

– Átlagosan mennyi idődet veszi el a sport?

– Szerencsére a tanulásban sem akadályoz meg. Jól be kell osztani az időt, de van időm tanulni, pihenni is. Az iskolaidő alatt kicsit nehéz a versenyeken részt venni, mert be kell pótolni mindent, hogy ne maradjak le. Van néhány olyan időszak, mikor elég sűrűn vannak a versenyek, olyankor nehéz a tanulás, pótlás, pihenés.

– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

– Az elmúlt egy-két évben kezdtem olyan eredményeket elérni, amelyekre büszke vagyok, és örülök, hogy a sok munka után sikerült ezeket elérni.

– Milyen terveid, céljaid vannak a sportban?

– A tervem eléréséhez még sok munka és tanulás szükséges. Én már egy ideje eldöntöttem, hogy sporttanár vagy edző szeretnék lenni. El sem tudok képzelni más munkát, foglalkozást.

– Felidéznél egy olyan történetet, ami a biatlonhoz kötődik?

– A Csíkszeredai ISK csapatával és Izabella tanárnővel mentünk Predealra, az országos bajnokságra. Három versenyszám volt, mi a csapattal úgy mentünk oda, hogy megpróbálunk elhozni egyet-egyet az első három helyezések közül. A belövés folyamán a földön találtam egy 10 banist, Izabella tanárnő pedig mondta, hogy vegyem fel, mert szerencsét hoz. Én az ilyesmiben addig egyáltalán nem hittem, mégis felvettem. Első nap megnyertem a versenyt, elhoztam az első helyet. Ugyanígy történt a következő két napban. Sőt, végül mindhárom nap sikeresen megnyertem a hosszú próbát, a sprint- és az akadálypályát is, később bejutottam a válogatottba és most Márton Simon tanár úr az edzőm.

Az edzők mondták Silló Krisztináról
Krisztina edzője, Gecse Izabella büszke tanítványa eredményeire, ám azt is tudja, még sok munka áll előtte. „Krisztina tagja az ifjúsági válogatottnak, és reményeink szerint az Ifjúsági Olimpián láthatjuk majd. Minden esélye megvan, hogy nagyon jó versenyző váljon belőle, mert megvannak az adottságai a biatlonhoz. Ezután már csak rajta múlik, hogy éljen a lehetőséggel, dolgozzon keményen. Bejutott a középiskolában induló sportosztályba, ez is nagy lehetőség a fejlődéséhez. Nagyon szeretném, ha világversenyeken szép eredményeket érne el” – fogalmazott a szakember.
Márton Simon a válogatott keret szakvezetőjeként követi nyomon és irányítja Krisztina fejlődését, az ő véleményére is kíváncsiak voltunk. „A jövő évi, kanadai Ifjúsági Olimpia keretében számítunk Krisztinára. Tehetséges, ügyes, dolgos lányról van szó, ha kitartása is lesz, akkor nagy biatlonista válhat belőle. A munkán és a hozzáálláson múlik minden. A nyáron többször volt velünk edzőtáborban, jól beilleszkedett. Jól tud koncentrálni a lőtéren, esélye van a komoly eredmények elérésére. Azt tapasztaltuk, hogy a szülők is támogatják, ami nagy dolog, fontos a rendezett családi háttér” – osztotta meg a válogatott edzője.