Hirdetés

Segítség az önállósodáshoz

Lakhatás biztosítása, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítése, valamint nappali foglalkoztató központok létrehozása szerepelt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által megvalósított, uniós alapokból finanszírozott projektben. A 2020-ban elindult, hároméves program célja az volt, hogy az intézetben nevelkedett gyermekek első felnőttkori lépéseit segítse.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Segítség az önállósodáshoz
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A projekt összegzését a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthonban tartották szombaton: ide érkeztek a Maros, Hargita és Kovászna megyei résztvevők, szakemberek, projektvezetők és koordinátorok, hogy kiértékeljék a programot, illetve tapasztalataikról beszéljenek.

Az Európai Unió humán tőke alapjából finanszírozott, közel egymillió euró értékű projektet 2020-ban indította el a Szent Ferenc Alapítvány Déva környékén, valamint a székelyföldi régióban, Maros, Hargita és Kovászna megyében. Ez utóbbi helyszíneken 144 gyermek vett részt a projektben, két célcsoportban: a bentlakók, akik még intézetben vannak, de már betöltötték a 16. életévüket, valamint a kirepültek, akik a Szent Ferenc Alapítványnál vagy más intézetben nevelkedtek és 2016 után kerültek ki a rendszerből.

– A program legnagyobb támogatása kétségkívül a lakhatás biztosítása, ennek értelmében maximum két évig bérelhettünk szobát 18. életévüket betöltött, intézetben nevelkedett fiataloknak, összesen 35 személy igényelte ezt – mondta el érdeklődésünkre Máthé Nagyfalusi Éva, a projekt célcsoportfelelőse. Hozzátette: a lakhatás mellett számos támogatás, foglalkozás segítette és segíti az elkövetkező egy évben is a fiatalokat, hogy önismeret, munkaerő-piaci tudnivalók és számítógépes ismeretek birtokában kezdhessenek önálló életet.

A projekt részeként nappali központokat hoztunk létre 2021 szeptemberében Kézdivásárhelyen, Gyergyószárhegyen és Marosvásárhelyen, ahol pszichológusok, szociális munkások és más szakemberek segítségével egyéni életre való neveléssel, pszichológiai tanácsadással és digitális kompetencia oktatásával segítettük a fiatalokat. Ez valójában intézményesített utógondozás, amire kevés példa van a romániai gyermekvédelmi rendszerben – hangsúlyozta Mikola László, a nappali központok koordinátora.

A fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítésére egy internetes adatbázist is létrehoztak, ahol hetven diák önéletrajza mellett harminc, a projektet támogató cég munkaajánlata szerepel.

Az összegző találkozáson a programban részt vevő fiatalok beszéltek tapasztalataikról, emellett olyan, gyermekotthonban nevelkedett felnőtt személyeket is meghívtak, akik saját életükkel pozitív példaként szolgálhatnak a fiatalok számára. A projekt hivatalosan szeptemberben zárul, de további egy évig az alapítványnak saját forrásból kell működtetnie azt.

 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!