Hirdetés

Túlélésre berendezkedve

Nehéz helyzetbe került a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, amely a rászoruló gyerekek befogadását, támogatását tűzte ki célul az erdélyi megyékben. Az alacsony anyagi források mellett egy ellehetetlenítő törvénymódosítással is szembe kell néznie az alapítványnak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Túlélésre berendezkedve
Két tényező is veszélyezteti a Szent Ferenc Alapítvány munkáját Fotó: Archív

Nemcsak az energiaválság és az infláció nehezíti meg a Szent Ferenc Alapítvány munkáját, a pénzügyi nyomás mellett egy törvénymódosítás is akadályozza a fenntarthatóságot. Az Unió nyomására megfogalmazott új gyermekvédelmi törvény szerint Romániában maximum 12 fős lehet egy gyermekközpont – kezdte beszélgetésünket Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Állítása szerint ezzel a módosítással azt szeretnék elérni, hogy a rászoruló gyerekek családi elhelyezésbe, nevelőszülőkhöz kerüljenek. Elsősorban ez jelent nagy kihívást az alapítványuk számára, hiszen nagy létszámú gyereket befogadó otthonaik voltak eddig, ezek szokványos működtetését pedig az új törvény nem teszi lehetővé – tájékoztatott a részletekről Böjte. Mint mondta, még számára sem tiszta, hogy mit fog magával hozni az előírás.

Túlélésre hangolva

– Azt szeretnék, hogy adjuk el a házainkat és vegyünk kisebbeket, de ezt nem hiszem, hogy fel tudjuk mi vállalni – jelentette ki a megoldással kapcsolatban.

Az alapítvány vezetője hozzátette: úgy tűnik, hogy a román államnak is sokkal több pénze és lehetősége van, szemmel láthatóan eltűntek az utcákról, nincsenek kolduló gyerekek, de jóval kevesebb is születik.

– Több mint 5000 gyerek nőtt fel nálunk, igyekszünk a kirepült gyerekekre figyelni, a családapákra, családanyákra – emelte ki a válságos helyzet mellett jelenlegi küldetésüket.

Böjte az alapítvány fenntartásáról elmondta: mindenki visszafogottabb, örülünk annak, hogy a számlákat ki tudjuk fizetni és a nevelő kollégákat nem kell elküldenünk, most nem annyira a fejlesztés, mint a túlélés a fő mottó.

Az „otthon” felelőssége

Az elmúlt években nagyon kevés pénzt kaptunk a kormánytól, Hargita megyében ez egy napközis gyerek esetében havi 52 lejt jelentett – foglalta össze Böjte, a fenntartáshoz és működéshez hiányzó összeget más forrásokból kellett az alapítványnak fedeznie. Mint mondta, az adófelajánlások jelentős részét képezik a forrásaiknak, ám ezek nem elegendőek, így könyveladásokból és más adományokból fedezik a hiányosságokat. Abban az esetben, ha ezt a minimális támogatást is megvonják – fejtette ki Böjte –, a falvak manapság már nem olyan szegények, hogy ne tudjanak a saját bajban levő gyerekeiken segíteni. Az önkormányzatok és egyházközségek helyi erőből kellene a gyerekek gondját-baját megoldják – mutatott rá. A ferences szerzetes megjegyezte, bár jelentősen megnehezíti munkájukat az akadozó bürokrácia, ő bízik a megyei tanács és az önkormányzatok támogatásában. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!