Hirdetés

Négy osztálynak költöznie kell

A város szombatfalvi részén zajlik egy nagy európai uniós projekt, amely a városi parkban található szabadidős létesítmények mellett a szomszédos Tompa László Általános Iskola teljes körű korszerűsítését is tartalmazza. A minifocipálya és játszótér felújítása és bővítése hamarosan elkészül, jövő héten pedig a tanintézetnél is rajtol a munka.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Négy osztálynak költöznie kell
A Tompa László iskola. A biztonságon a hangsúly Fotó: Hodgyai István

Székelyudvarhely nagy múltú tanintézetének, a szombatfalvi városrész emblematikus épületének korszerűsítése több alkalommal is vitát váltott ki az önkormányzati testületben, ugyanis az iskola az utóbbi években – leginkább a városközponti ún. „elit iskolák” elszívó hatása miatt – gyermeklétszám-problémákkal küzdött. Több ízben is elhangzott a felvetés, hogy ebben a helyzetben miért van szükség a bővítésre.
– Egyrészt a tanintézet jelenleg is maximális kihasználtsággal működik, illetve az ősszel elindított step by step elemi osztály sikertörténetnek ígérkezik, ismét sikerült két előkészítő osztállyal kezdeni a tanévet. A városvezetés fontosnak tartja megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy újra versenyképessé váljon a Tompa, a modernizálással is szembe szeretne menni azokkal az előítéletekkel, amelyek a tanintézetről keringenek a városban. Másrészt miközben számos iskola megújult az elmúlt években állami, valamint európai uniós források felhasználásával, ennél az épületnél rég nem volt nagyobb fejlesztés – mondta Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtszóvivője. Ráadásul az iskola egy régebbi épületben működik, ahol a belső hálózatok például eléggé elavultak, a fenntartó polgármesteri hivatal számára pedig fontos szempont a költségek észszerűsítése.


Hirdetés


– A projekt részeként 9 100 000 lejből tetőcsere és szi­ge­telés, épületbővítés, energetikai korszerűsítés va­lósul meg, ez utóbbi tartalmazza a kőzetgyapotos szigetelést, a fűtésrendszer cseréjét. Megújul teljesen a vil­lanyhálózat, a mosdókat modernizálják, és új bútorzattal látják el a termeket. A bővítésnek köszönhetően egy új tornateremmel és díszteremmel, illetve néhány osztályteremmel gazdagodik az iskola – sorolta a szóvivő.
A kivitelezési határidő az idei esztendő vége. Helyi cég, a Termolang Kft. nyerte el a munkát, és a jövő heti vakációban bele is vágnak. A hét végére teljesen ki kell üríteni az iskola Bányai János utca felőli szárnyát, itt kezdődik az építkezés, ezt az épületszárnyat bővítik.
– A helyszűke, illetve a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál történtek következtében felerősödő aggodalom miatt a szülői bizottsággal közösen a tanintézet vezetősége úgy döntött, hogy négy elemi osztály (köztük a két előkészítő) a tanév hátralévő részére leköltözik az egykori UCECOM iskola főépületébe – közölte Libik Győző igazgató.
Ugyanakkor a kivitelező azt ígéri, hogy teljesen elkülönítik az udvaron is az építkezési területet, a problémásabb munkákat a vakációkban végzik el, hogy semmiképp ne veszélyeztessék az iskolában maradók biztonságát, ráadásul az épület felújításának nagy része a nyári vakációban zajlik majd. Mindezt már néhány hete elmondták az összes pedagógusnak és a szülőknek is, sőt, az építkezést irányító mérnök, Gedő Botond vállalta, hogy igény szerint havonta tájékoztatja az érintetteket a munkálatokról. 
Libik Győző még elmondta, hogy napkollektorok felszereléséről is szó van, illetve azt is, hogy a szeptemberi tanévkezdésre várhatóan visszatérhetnek az elköltözött osztályok, mivel az az épületrész addigra már elkészül.
– Végre 21. századi feltételeket biztosíthatunk tanítványainknak. Nagy öröm az is, hogy a két apró tornaterem helyett lesz egy nagyobb terünk az egészséges mozgásra – tette hozzá az iskolaigazgató.
Az európai uniós projekt többi elemével jól halad a kivitelező. Zörgő Noémi szóvivőtől megtudtuk, hogy a játszótér már gyakorlatilag készen van,
a minifocipálya befejezéséhez pedig a megfelelő hőmérsékletre várnak, hogy letehessék a burkolatot. Várhatóan a tavasszal át is adják a szabadidős létesítményeket.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!