Hirdetés

Kiszabadították a Székelytámadt vár falait

Négy évvel ezelőtt írták alá a támogatási szerződést, amely a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár európai uniós pénzekből való felújítását teszi lehetővé. A hónap elején végre elkezdődött a munka, első körben a várfalakat tették szabaddá. Az ott működő szakközépiskolának egy jó ideig jelentős felfordulással kell számolnia, de egyelőre zökkenőmentes az „együttlét”.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 10 perc
Kiszabadították a Székelytámadt vár falait
Formát kap a rom. Zajlik a Székelytámadt vár felújítása Fotó: Hodgyai István

Április elején indult a munka, majdnem pontosan négy évvel azután, hogy a Hajdú-bástya előtt ünnepélyesen bejelentették, hogy a város 5 millió eurót nyert Székelyudvarhely egyik legjelentősebb műemlékének felújítására. Lejben 21 460 194 szerepelt a szerződésben, kétszázaléknyi önrésszel. A kivitelezési szerződést viszont csak idén februárban tudta megkötni a polgármesteri hivatal a közbeszerzési eljáráson nyertes társulással (Tectum Company Rt. és az Euras Kft.) a munkálatok összértéke ebben már 25 307 322 lej, a növekedés többek között az azóta elszaladt árak következménye. Az elnyert összeg fölötti rész is a város büdzséjét terheli, jelenleg 9 109 598 lejre rúg az önrész. A hosszas előkészületek alatt tartottak több lakossági fórumot, legutóbb március végén, ahol Guttmann Szabolcs építész a műemlékvédelmi hatóság által is jóváhagyott tervekről azt mondta, hogy ez a munka sokkal több egy egyszerű épületfelújításnál, igazából Székelyudvarhely egyik fontos tere újul meg az EU-s pályázat révén.

Van nekünk egy várunk

A felújítás egyik fontos feladata, hogy a köztulajdonban lévő várfalat konzerválja. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szomszédos magánterületeken keresztül a kivitelező hozzáférjen az építményhez. Az elmúlt időszakban több parazita épületet lebontottak, a vár területén több fát is kivágtak, mert ezek gyökérzete nyomta szét a falakat. Lőrinc Árpád mérnök, a polgármesteri hivatal munkatársa elmondta, mára a teljes falmennyiség mintegy felét sikerült „kiszabadítani”. Ehhez a lakosokkal való együttműködésre van szükség, majdnem mindenkit személyesen is felkerestek, hiszen a várfalak tövében javarészt magántelkek vannak, a tulajdonosok beleegyezését el kellett nyerni, hogy dolgozhassanak, eltávolíthassák a növényzetet, állványokat állíthassanak fel a munkások.
– Pillanatnyilag nincs szó épületek lebontásáról, ahol nagyon nehéz a falak megközelítése, azt próbáljuk elérni, hogy felszabadítsanak egy legalább egy–másfél méteres sávot – közölte a mérnök.
Munkatelepet alakítottak ki már a falakon belül is, a következő lépésben a Hajdú-bástyánál fognak dolgozni, a projekt végén ez lesz egyébként a leglátványosabb rész, illetve a bejárat, amelynek látványa teljesen megváltozik a mostanihoz képest. Eltolódik jobb felé, a jelenlegi járószint a mostani sportpálya szintjére kerül le, ahol szabadtéri amfiteátrumot alakítanak ki. 
– Sokkal több részlet lesz majd látható, jobban ki fog emelkedni a környezetből, jobban fog látszani, hogy nekünk van egy várunk, várfallal körbevéve – mondta Lőrinc Árpád.

Hodgyai István

Majd az utókor…

A projekttől bizonyos szempontból függetlenül, de mégis azzal párhuzamosan folytatódik a már évekkel elkezdett régészeti feltárómunka is a falakkal körülölelt telken, a témával lapunk már többször is foglalkozott. Ha szembeállunk a jelenlegi bejárattal, akkor a terület bal felén található az ásatási terület.
– Valamilyen szempontból a régészek a munka előtt járnak. Folyamatosan mérik fel a falak, építmények állapotát, tanulmányokat készítenek, s ahogy haladnak előre, követi őket a javítás. Éppen ezért valamilyen szempontból képlékeny, hogy mi lesz ezután, mert attól is függ, hogy a kutatás során mit találnak, adott esetben ez felül is írhatja a folytatást – közölte Lőrinc.
A mérnök is megjegyezte, hogy kényelmetlenséggel járhat a munka a szomszédok számára, viszont hosszú távon a lakosoknak is jobb, ha nem kell majd attól tartaniuk, hogy bármikor egy kő landol a háztetőn, mert renoválják, konzerválják a várfalakat. A városlakók közül sokakban felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy nem lenne-e szebb, ha még jobban kibontanák a falakat, eltüntetve a közelükben felhúzott építményeket, és teljesen körbejárható lenne az egykori erődítmény, Lőrinc Árpád azonban azt mondja, hogy ez már ideológiai kérdés.
– Történelmileg is úgy alakult itt az élet, hogy valamikor felparcellázták az egykori várárok területét, hosszú időre visszamenőleg a telkek magántulajdonban vannak. Jelenleg, ebben a projektben a várfalak, bástyák, a bejárat felújítására tudunk összpontosítani, majd az utókor eldönti, hogy a továbbiakban mit kezd a vár környékével – részletezte a szakember.

Szünet a belső udvaron

A pályázati szerződés szerint év végéig kell befejezni a munkát. Hogy a valóságban mennyit sikerül addig elvégezni, csak megbecsülni tudta Lőrinc Árpád. Szerinte a falakat 80 százalékban sikerül felújítani, a Hajdú-bástya (amelyre egy kilátó is épül) „szerkezetkész” állapotban lesz, és kívülről már kész.
– A nagy volumenű munkákkal szerintem megleszünk, és jövőre marad a projekt mintegy egyharmadát jelentő bejárati rész kivitelezése. Erre csak akkor kerülhet sor, amikor azon belül már minden kész van. A kivitelezési szerződésben egyébként 18 hónap van a munkára, és azt szeretnék, ha év végére ennek több mint felét elvégeznék. A tevékenység befolyásolja a várfalakon belül működő Eötvös József Szakközépiskola mindennapjait is. A felek még korábban megegyeztek, hogy a munkások alkalmazkodni fognak az oktatási programhoz, például a nagy zajjal járó favágást hétvégére időzítették. Elválasztották a bejáratot is, hogy a diákok és az iskola alkalmazottai biztonságosan közlekedhessenek. A hátsó udvart viszont nem használhatják a tanulók, maradt a belső udvar a szünetekre, és parkolási gondjaik vannak a tanároknak, de összességében sikerül jól együttműködni a vállalkozóval, ennél több kellemetlenségünk nem volt – közölte kérdésünkre Trinfa Pálma, a szakközépiskola vezetője.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!