Hirdetés

Rovarlisztes élelmiszereket is lehet forgalmazni, csak szólni kell róla

A képviselőház szerdán elfogadta a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek elkészítését és forgalmazását szabályozó törvénytervezetet, amely előírja a gazdasági szereplők számára, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást nyújtsanak a fogyasztóknak az ilyen lisztet tartalmazó élelmiszerekről.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Rovarlisztes élelmiszereket is lehet forgalmazni, csak szólni kell róla
Lehet bele rovarlisztet keverni, de tájékoztatni kell eladás előtt a vevőt Fotó: Pixabay

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tervezet elfogadása mellett 170, ellene két törvényhozó szavazott, 41-en tartózkodtak. A projektet korábban pozitívan véleményezte az alsóház ipari, illetve mezőgazdasági bizottsága.

Az egyik elfogadott módosító javaslat megtiltja, hogy a hagyományos romániai termékek rovarlisztet tartalmazzanak.

A tervezet előírja ugyanakkor, hogy azokat az európai uniós termékeket, amelyek rovarlisztet is tartalmaznak, csak elkülönített polcokon lehet árusítani. A címkéken jól láthatóan fel kell tüntetni ezeket az összetevőket, függetlenül attól, hogy milyen arányban vannak jelen a termékben.

Az Európai Unió által idéntől engedélyezett új élelmiszereket (mint a lisztbogár lárvája, a házitücsök, a szöcske és a sárga lisztkukac) bármilyen formában tartalmazó termékek címkéin, közvetlenül az összetevők listája mellett ugyanakkor jól láthatóan azt is fel kell tüntetni, hogy ezek allergiás reakciókat válthatnak ki az erre érzékeny fogyasztóknál.

Éttermek esetében az étlapon fel kell tüntetni, hogy használtak-e rovarlisztet az ételhez, és erről a vásárlót is tájékoztatni kell.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről, a szenátus már korábban elfogadta azt.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!