Románul hallgatnak mesét

Magyar gyerekek ismerkednek román népmesékkel

A román irodalmi ismeretek bővítésében segít a gyergyószentmiklósi városi könyvtár az elemistáknak. Többosztálynyi gyerek vett részt a programon ezen a héten. Az eseményről Barabás-Pál Hajnalka számol be.

A brassói könyvtár kilenc éve futó programjához csatlakozott idén a gyergyószentmiklósi városi könyvtár. A román irodalom megismertetésére irányul a kisiskolásoknak szánt tevékenység.
– Barátság virtuális szálon a neve a programnak, amelyhez első alkalommal csatlakozik könyvtárunk. Idén Petre Ispirescu munkásságára esett a választás, az általa gyűjtött népmesékből dolgozunk – vázolta Poráczki Judit, a gyergyószentmiklósi városi könyvtár gyerekrészlegének munkatársa.
Osztályonként, tanítóik vezetésével érkeznek az intézménybe az elemisták. Előbb bemutatót tartanak a mesegyűjtő életrajzáról, hogy a gyerekek megismerjék, majd mesét olvasnak tőle.
– Okoz némi nehézséget az, hogy a népmesékben sok a régies kifejezés és tájszólás, de eddig sikerült túllépni ezen az akadályon – mondta Poráczki Judit.
Miután a mesét megértették a gyerekek, rajzokat készítenek a kedvenc részlet, mozzanat alapján.
A tevékenység lejárta után az elkészült rajzokból kiállítás nyílik majd a könyvtárban, ezzel is ismét odacsalogatják a kisiskolásokat.
A programot kilenc éve indította a Brassói Gheorghe Barițiu Könyvtár a nemzetközi gyermekkönyv világnapja apropóján, tavaly már több mint kétszáz könyvtár csatlakozott hozzá az országból és a Moldovai Köztársaságból.