Hirdetés

Ritka, mint a fehér holló

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet Csíkszereda önkormányzata intézményeinek költséghatékony energiaellátást biztosító rendszerekkel való kiépítésére. Így az elmúlt időszakban több iskolában is napelemrendszert telepítettek. Ezzel ellentétben Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson egyetlen közintézmény energiaellátását sem biztosítja napelemrendszer.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ritka, mint a fehér holló
Napelemrendszer telepítése. Alternatív megoldás | Illusztráció Fotó: Illusztráció

Csíkszeredában jelentős mértékben megnövekedett az energiahatékony rendszerek iránti kereslet. Így az önkormányzat egyre nagyobb hangsúlyt fektet a költséghatékony energiarendszerek építésére, az elmúlt néhány évben több tanintézetet is elláttak napelemes rendszerrel.
– Eddig a Nagy Imre Általános Iskola, a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Venczel József Szakközépiskola, illetve a Kájoni János Szakközépiskola rendelkezik érvényes szerződéssel működő napelemrendszerrel. Az említetteken kívül a Cimbora napközi, a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásán és a Kós Károly Szakközépiskola tetején van elhelyezve napelemrendszer. Az utóbbit még nem helyezték üzembe, míg az Aranyalma napközi, a Tulipán napközi és az Octavian Goga Főgimnázium bentlakása napelemrendszere áramot termel, amit akkumulátorokon tárolnak, így az nem áramlik vissza a rendszerbe. Ott, ahol nincs akkumulátoros tárolóegység, a túltermelt energiát a szolgáltató egy erre vonatkozó szerződés alapján kompenzálja az adott intézménynek. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer egyelőre nem átlátható és nem az elvárásoknak megfelelően működik. Ezért átfogó egyeztetésbe kezdtünk az oktatási intézményekkel, illetve az energiaszolgáltatókkal – közölte lapunkkal Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere.
Hozzátette: a közintézmények korszerűsítése, illetve az új beruházások előtt számolnak további napelemrendszerek létesítésével. Így a jövőben a Nagy Imre Galéria, a volt Posta Bank – a városháza ügyfélközpontja épületének –, a városi művelődési ház, illetve a Gál Sándor utca 2–4. szám alatti épület energiaellátását biztosítják napelemrendszerrel. Ugyanakkor hasonló rendszer telepítését tervezik a majdani ifjúsági lakások tetőszerkezetére, a BRD Bank mögötti területen, illetve a Kájoni János Szakközépiskola B épületére is.
– Minden újonnan építendő vagy felújítás előtt álló beruházás esetében vizsgáljuk az energiahatékony berendezések telepítését – hangsúlyozta az alpolgármester.
Ugyancsak érdeklődésünkre rámutatott, hogy a következő hónapokban: mint mindenki más, a városvezetőség is nagy értékű számlákra számít.
– Azon dolgozunk, hogy az energiahatékonyságot növeljük minden téren, legyen az közvilágítás, fűtés, szigetelés, napelemes rendszer vagy más terület. Az a célunk, hogy a város zavartalan működését biztosítani tudjuk. A költségvetést a jövő évre is ennek fényében szervezzük át, és az ideit is aszerint csoportosítjuk újra – tette hozzá az elöljáró.

László F. Csaba

Van hová fejlődni Székelyudvarhelyen

– Székelyudvarhelyen jelenleg egyetlen közintézmény energia­ellátását sem biztosítja napelem­rendszer, csupán a város Tábor negyedi részén lévő Urbana kazánház tetején vannak napkollektorok felállítva, amelyet lakossági meleg víz előállításra használnak – tájékoztatott Zörgő Noémi, a városháza szóvivője.
Elmondta, több közintézmény, oktatási intézmény esetében is pályáztak arra, hogy energetikai szempontból korszerűsítsék az épületeket, például a Bányai János Szakközépiskola hőszigetelésére, de pályázata van a városnak benyújtva és várják az elbírálást a Móra Ferenc és az Orbán Balázs Általános Iskola korszerűsítésére is.
– A Bethlen Gábor Általános Iskolát energiahatékonnyá tették, a Tompa László Általános Iskola is támogatást nyert energetikai korszerűsítésre, és várják, hogy elkezdődhessen a munka – közölte a szóvivő.
Hozzátette, amennyiben a jövőben lesznek olyan pályázati kiírások, ahol lehet napelemes rendszerek építésére is támogatást lehívni, akkor minden bizonnyal élni fognak a lehetőséggel. Zörgő Noémitől azt is megtudtuk, hogy Székelyudvarhelyen készült egy tanulmány arra vonatkozóan, hogy hol lehetne napelemparkot kialakítani. A régi bezárt és lezárt szeméttelep területét találták erre alkalmasnak.
– A város végén lévő, kb. másfél hektáros területet semmi másra nem lehet használni, viszont erre a célra épp megfelelne. A város vezetősége ezért ide tervez egy napelemparkot telepíteni, amelyre jövőben nyújtanának be pályázatot – tette hozzá a városháza sajtófelelőse.

Egyelőre csak gondolati szinten az alternatív energiaforrások

– Gyergyószentmiklóson nincsen olyan középület, amelynek esetében alternatív energiaforrást használnának, bár gondolkodtak már abban, hogy szükség lenne ilyen jellegű megoldásra – tájékoztatott György János, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője.
Elmondta: az intézmény álláspontja szerint első lépésként piackutatásra lenne szükség, hogy minél több információt szerezzenek arról, mennyire hatékonyak az alternatív energiarendszerek.
Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere vészhelyzeti tervet kért az alin­tézményektől, hogy az energiaárak emelkedésére valamelyest felkészülhessenek. Amint arról már korábban beszámoltunk, a városi uszoda már a 2021. decemberi és idén januári gázszámlája 624 ezer, míg a februári 20 ezer lej, amelyek kapcsán jogorvoslatot kértek, hiszen elfogadhatatlannak tartják ennek az összegnek a kifizetését.

Kövessen a Facebookon!