Prigozsin kegyelmet kapott Putyintól

Visszafordult a Moszkva ellen büntetőakciót indító Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner-csoport, amit a vezetőjük állítása szerint megtámadott az orosz vezetés. A zsoldoshadsereg vezetője ellen ejtette a vádakat Vladimir Putyin orosz elnök, és a lázadó zsoldosokat sem fogják megbüntetni elkerülve ezzel a vérontást.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 2 perc
Prigozsin kegyelmet kapott Putyintól
Fehéroroszországba távozik Prigozsin. Nyitott kérdés, hogy mi lesz ezután a Wagner-csoporttal Fotó: AFP

Szombaton este jelentette be a Kreml szóvivője Dimitrij Peszkov, hogy megszüntetik a Wagner csoport-vezetője ellen indított büntetőeljárást – írja a Világgazdaság. Az orosz elnök sajtótitkárának közlése szerint Prigozsin legalább húsz év börtönt úszott meg: az orosz ügyészség ennyi év szabadságvesztésre ítélhette volna el fegyveres lázadás miatt a magánhadsereg vezérét. Azonban a következmények teljes egészében nem maradnak el, kiderült, hogy Prigozsin nem maradhat Oroszországban, Fehéroroszországba távozik. A büntetőeljárás megszüntetésének előzménye az volt, hogy a szombati napon Jevgenyij Prigozsin elfogadta Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök javaslatát, hogy „állítsák le a Wagner-csoport fegyvereseinek mozgását Oroszország területén, és tegyenek további lépéseket a feszültség deeszkalálására” – írja az Origo hírportál, a Meduza tudósítására hivatkozva. Az orosz elnök ugyanakkor a Wagner-csoport sorsáról is döntött, mint kiderült, nem fogják a lázadókat megbüntetni, elkerülve ezzel a vérontást. Az orosz vezetés ugyanakkor azoknak a Wagner-zsoldosoknak, akik megtagadták a lázadást, felajánlotta, hogy szerződést köthetnek a védelmi minisztériummal. Az, hogy a döntést követően mi lesz a Wagner-csoporttal és mit fog lépni ezután Prigozsin, még nyitott kérdés a tudósítások szerint.

A Jevgenyij Prigozsin által vezetett, Wagner-csoportnak nevezett zsoldos hadsereg pénteken üzent hadat az orosz védelmi minisztériumnak, melyet követően 25 ezer zsoldos katona indult el a frontról Moszkva felé. Mint arról korábban beszámoltunk, a büntetőakció abból fakadt, hogy a csoport vezetője szerint az orosz vezetés az ő állásaikat támadták meg.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!