Hirdetés

Iohannis: a román határtól 800 méterre zajlottak az orosz támadások

Egyetlen drón, drónalkatrész vagy más katonai eszköz alkatrésze sem zuhant Románia területére az ukrán katonai kikötők elleni orosz dróntámadások során – jelentette ki kedden a luxemburgi miniszterelnökkel közös nagysinki sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Iohannis: a román határtól 800 méterre zajlottak az orosz támadások
Klaus Iohannis. Archív Fotó: Hargita Népe Archív

Iohannis kifejtette, hogy a hadsereg teljes ellenőrzése alatt tartja az ország területét, és megnyugtathatja a lakosságot: Romániát semmilyen formában nem érintették az orosz támadások.

– Ám azt valóban aggasztónak tartjuk, hogy ezek a támadások a román határtól mindössze 800 méterre, tehát hozzánk nagyon-nagyon közel zajlanak. De éberek vagyunk, óvatosak vagyunk, és a NATO védelmét élvezzük

–  nyilatkozta az államfő. Emlékeztetett arra, hogy Románia rendkívül erős biztonsági garanciákat élvez.

Elmondta, hogy Romániának van forgatókönyve arra az esetre is, ha a területét érintenék az orosz támadások. 

A védelmi minisztérium hétfőn határozottan cáfolta azokat az ukrajnai információkat, amelyek szerint aznapra virradóra Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok. Közleményében a tárca hangsúlyozta, hogy a román hadsereg valós időben monitorozta az orosz dróntámadást, illetve a korábbi, vasárnapra virradóra lezajlott támadást.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!