Hirdetés

Piacra járni ünnep

Minden hétköznap piacnap Gyer­gyó­szé­ken – hétfőtől péntekig a térség egy-egy településén ta­lál­koz­hat­nak termelők, ke­res­kedők és vásárlók, szom­baton pedig Gyer­gyó­szent­mik­ló­son van le­he­tő­ség erre. A piacterek több­sé­gén korszerű körülmények várják vásárlókat, másutt igyekeznek követni a jó példát.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Piacra járni ünnep
Piactér a 250 éve vásári joggal rendelkező Gyergyóditróban. Keddenként találkoznak a termelők és vásárlók Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyóditrónak több mint 250 éve vásárjoga van: minden kedd piacnap a településen – tudtuk meg Puskás Elemér polgármestertől, de fel is kerestük a település központi övezetében lévő fedett létesítményt. Kedd lévén, zöldséget, gyümölcsöt, kürtőskalácsot, ruhákat, háztartási eszközöket, műszaki cikkeket találtunk a piacon. 

– A piac működését és a bérleti díjat tanácshatározat szabályozza, igyekszünk jó körülményeket teremteni az árusoknak: van vezetékes víz, illemhely, rögzített asztal, a terület fedett, parkolási lehetőséggel

– ismertette a létesítményt Puskás Elemér.


Hirdetés


Hozzátette: az akkor még ritkaságnak számító fedett piactér Petres László polgármester idejében épült, a kilencvenes évek második felében. 
A ditrói piacon helyi gazdák, termelők is megfordulnak – főként a nyári időszakban –, sajtot, zöldségeket kínálva a betérőknek. A piac karbantartása, a bérleti díjak beszedése hivatali alkalmazott feladata, a heti takarítást pedig egy szociális segélyben részesülő személy végzi. 
Puskás Elemér polgármester hangsúlyozta: érdek és érték az önkormányzat számára a helyi termelők jelenléte; bár még nem döntöttek a bővítésről, ha pályázati lehetőség adódik, mindenképpen fontolóra veszik egy zárt csarnok építését.
Gyer­gyó­cso­ma­fal­ván szer­dán­ként, a Maros mellett kialakított piactéren találkoznak a termelők a vásárlókkal. A tágas, de félreeső helyen fedett asztalok, illemhely áll a termelők, kereskedők rendelkezésére; az önkormányzat részéről több elképzelés született annak érdekében, hogy jobb körülmények és megfelelő helyszín legyen biztosítva ennek a tevékenységnek.

– Több elképzelés született, az egyik az, hogy a jégpálya környékének felújítása idején arra a területre költöztessük a piacteret, de konkrét döntés még nem született

– mondta érdeklődésünkre Márton László Szilárd polgármester.

Boncina-Székely Szidónia
Fedett létesítmény Gyergyóditró központjában. Érdek és érték


Hozzátette: a szemetesek kiürítése, a takarítás és a piactér karbantartása az önkormányzat hatáskörébe tartozik, az asztalok díját tanácshatározatba foglalták. 

– Legyen rövid az út termelők és fogyasztók között

– ezzel a céllal építettek piaccsarnokot Gyergyóremetén 2022 őszén. A nyári és téli zöldségpiacnak, hús- és tejtermékrészlegnek, kifőzdének, háztartási és kertészeti cikkeket árusító résznek helyet adó létesítmény a hétfői hetipiac helyszíne, emellett más napokon is igyekeznek megtölteni élettel, értékes termékekkel. 

– Az elmúlt egy évben a remeteiek kezdték megszokni az új helyszínt, a korábbi szabadtéri piachoz képest kicsivel távolabb eső pi­ac­csar­no­kot. A létesítmény még nincs teljesen beüzemel­ve, körülbelül egynegyedét hasznosítjuk jelenleg, de folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy bővíteni tudjuk a szolgáltatásokat

– fogalmazott érdeklődésünkre Laczkó-Albert Elemér polgármester. 

Boncina-Székely Szidónia
A hétfői hetipiac helyszíne Gyergyóremetén. Bővítenék a szolgáltatásokat


Gyergyóalfaluban piaccsarnok építésére pályáztak az Országos Beruházási Társaságnál, hiszen az igények azt mutatják, szükség lenne rá. A nagyközségben jelenleg félreeső helyen, a temetővel szembeni, közel hatvanáras területen van termelői piac péntekenként, de az ottani viszonyok nem megfelelőek ehhez a tevékenységhez.

– Magánszemélytől béreljük a területet, ahol kezdetleges állapotok vannak, nem szeretnénk ezt sokáig fenntartani. A 126-os megyei út mentén nagy a forgalom, korlátozott a parkolási lehetőség, ezért pályáztunk korszerű, a termelőknek több lehetőséget biztosító piactérre és csarnokra. Az elkészült tervekkel az Országos Beruházási Társaságnál pályáztunk, sikeresen; a kivitelezés a licit lejárta után indulhat el

– ismertette terveiket Gáll Szabolcs polgármester. 
Gyergyóújfalu központjában csütörtökönként tartják a piacnapot: a térkövezett, nem túl nagy terület lehetőséget biztosít a vásárlásra, a termelő és vásárló közötti kapcsolatteremtésre.

– Bár van piactér a településen, tágasabb, korszerűbb kö­rül­mé­nye­ket szeretnénk biz­to­sí­tani a termelőknek, ezért vásároltunk egy területet a mostani piac szomszédságában, ahová fedett piaccsarnokot építenénk a közeljövőben

– tudtuk meg Egyed József polgármestertől. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!