Hirdetés

Petres Sándor: sok év csend után apró sikerek

Évértékelőt tartott a prefektusi kollégium hétfői ülésén Petres Sándor, Hargita megye prefektusa. A múlt év munkáját így összegezte: nehéz volt, de sikeres. Mint mondta, magánszemélyek leggyakrabban a földtörvények alkalmazásával kapcsolatban fordultak a prefektusi hivatalhoz.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Petres Sándor: sok év csend után apró sikerek
Fotó: László F. Csaba

– Mi a prefektus szerepe egy mondatban?

– A prefektus a kormány képviselője a megyében, irányítja az itt működő decentralizált közszolgálatokat, vezeti a megyei katasztrófavédelmi bizottságot, és ellenőrzi az önkormányzatok közigazgatási okmányait.

– Milyen volt az elmúlt év? Hogyan értékeli?

– Minden évben azt halljuk, mindenféle értékelésben, hogy „nehéz, de sikeres évet tudhatunk magunk mögött”.

Hirdetés


Nehéz helyzetben vagyok, mert nem válaszolhatok eredetibben. Ez a közhely esetünkben igaz.

– Milyen kihívásokkal szem­besültek?

– Volt bőven mind régi, mind újabb keletű kihívás. Még fel sem lélegezhettünk a Covid-járvány megpróbáltatásai után, amikor nyakunkba szakadt a szomszédunkban dúló háború, annak egyenes és áttételes következményeivel. A személyzeti problémák, az intézmény megerősítése állandó kihívás számunkra. A földtörvények alkalmazásának helyzete, annak buktatói visszatérő problémák. A határviták, a rendezetlen belső közigazgatási határok, az ügyfélfogadás körüli őrlődés – az elvárások és a lehetőségek között – újdon­ságokkal is szolgáltak, a vas­úttársaság térfoglalása viszont kellemetlen meglepetést jelentett.

– Milyen sikereik voltak?

– Sikerült enyhíteni a személyzeti gondjainkat. Nagyon sok év teljes csendje után apró sikereket könyvelhettünk el a törvénymódosítások kidolgozása és elfogadtatása terén. Elindítottuk a belső közigazgatási határok rendezésének folyamatát. Szerepet vállaltunk a vasút által telekkönyvezett közösségi és egyéni területek felleltározásának folyamatában, abban a reményben, hogy sikerülhet megoldást találni ezekre a helyzetekre.

– Milyen a kapcsolatuk, az együttműködésük az önkormányzatokkal?

– Jobb, intenzívebb kapcsolatunk van a megyei önkormányzattal és a helyi önkormányzatokkal, azok vezetőivel. Hálás vagyok a segítő szándékért, a jóhiszemű, kitartó munkáért, a partneri viszonyért.

– Formailag és tartalmilag milyen minőségű dokumentumokat kapnak az önkormányzatoktól? 

– Érezhetően javult a közigazgatási munka minősége, és ebben az összes érintett erőfeszítésnek szerepe van.

– Gyakori, hogy a dokumentumok módosítását vagy visszavonását kell kérniük?

– A 6776 megyei és helyi önkormányzati határozat közül 243, a 24 724 megyeelnöki és polgármesteri rendelet közül 150 esetében emeltünk kifogásokat, és kértük ezek módosítását vagy visszavonását, ez 3,59, illetve 0,61 százaléknak felel meg. Úgy gondolom, hogy ezek jó arányok.

– Hány tanácshatározatot támadtak meg?

– Az egyeztetési folyamatok lezárta után két esetben fordultunk közigazgatási bírósághoz.

– Hány tanácshatározatot semmisítettek meg?

– Egy határozatot semmisített meg az illetékes bíróság.

– Milyen sűrűn fordulnak önökhöz magánszemélyek?

– A prefektusi hivatalhoz 147 kérelemmel és 37 közérdekű információra vonatkozó kérdéssel fordultak tavaly, 76 polgárt fogadtunk kihallgatáson.

– Milyen jellegű ügyekkel fordultak önökhöz?

– Legtöbb petíció és audiencia tárgya a földtörvények alkalmazása volt, de az élet minden területére kiterjedő témákkal találkoztunk. Köztük olyanokkal is, amelyek megoldására nincs hatáskörünk.

– Milyen jellegű földügyekkel kell foglalkozzanak? Hogy haladnak ezekkel a kérdésekkel, feladatokkal?

– A földmérési, kataszterezési programokban ugyan van előrelépés, de még mindig sok munka van hátra. A birtokba helyezés, a birtoklevelek kiállításának üteme messze elmarad a szükségestől. Tavaly 765 tulajdonjog-megállapítási vagy -módosítási javaslat érkezett a helyi bizottságoktól, ezek többsége, kisebb vagy nagyobb erőfeszítések árán, törvényesen elfogadhatóvá vált. Ezenkívül 53 tulajdonba helyezési határozatot adtunk ki, 54 bírói végzést hajtottunk végre. 5105 birtoklevelet bocsátottunk ki, 3820 ha területre. Sajnos, a tavalyi ütemmel számolva, a birtoklevelek kibocsátásának befejezéséhez még évtizedekre lenne szükség.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!