Pénzt ajánl a régi, gyergyói vidéket ábrázoló képekért a helyi múzeum

Civil szervezetek között keres partnert a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum a digitális fotóarchívuma továbbfejlesztéséhez. A régi fényképek feldolgozásáért pénzt is ajánl az intézmény.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Pénzt ajánl a régi, gyergyói vidéket ábrázoló képekért a helyi múzeum
Bővítené digitális fotótékáját a múzeum Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

2017-ben jött létre a Tarisznyás Márton Múzeum kezdeményezésére a gyergyói DIA, azaz a digitális interaktív fotóarchívum, amelynek célja a Gyergyói-medence képi örökségének megőrzése, közkinccsé tétele.

Már több száz régi fotó tekinthető meg a gyergyoidia.ro honlapon, ezeket többnyire a múzeum munkatársai töltötték fel és látták el adatokkal. A fotótéka bővítésére pályázat útján szereztek anyagi forrást. Amint azt Ferencz-Mátéfi Kriszta, a múzeum igazgatója érdeklődésünkre közölte, a Magyar Géniusz Program keretén belül elindított Fotókba zárt mikrotörténelem a Gyergyói-medencében című projektjének részeként tölthetnek fel további fényképeket. A projekt célja minél több régi – digitális korszak előtti – fotó összegyűjtése Gyergyó vidékéről.

A megvalósításhoz olyan gyergyószéki civil szervezetek jelentkezését várják, amelyek anyagi juttatás ellenében vállalják, hogy a Gyergyói-medence falvaiban – a múzeum által adott iránymutatás szerint – régi fotók után kutatnak, a felkutatott fotókról adatokat gyűjtenek, és a kutatás eredményeit feltöltik a Gyergyói DIA archívumába. 

– Az elképzelésünk szerint egy kiállítás is készülne a begyűjtött anyagból, de a fő cél az, hogy minél több olyan felvétel gyűljön össze, ami helytörténeti vonatkozásban fontos számunkra – közölte az igazgató.

Összesen 37 ezer lejt tudnak a munkát elvégző civil szervezeteknek nyújtani, az általuk vállalt teljesítés függvényében, szerződésben rögzített feltételek mellett. Az igazgató hangsúlyozta, a projektben részt vevőkkel folyamatosan tartani fogják a kapcsolatot, közös személyes találkozókat is szerveznek szükség szerint. A múzeum munkatársai folyamatosan segítséget nyújtanak a program időtartama alatt, továbbá technikai eszközöket, digitális képolvasókat is tudnak kölcsönözni. Az érdeklődők egy, a www.tmmuzeum.ro honlapon elérhető adatlap kitöltésével jelentkezhetnek 2023. július 7-ig.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!