Hirdetés

Péntektől lehet pályázni, a fővárosban kilenc perc alatt kimerült a keret

Pénteken startol a Zöld ház program. Elsőként a Bukarest-Ilfov régióban indul a pályázás május 19-én – tájékoztatott csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Hargita megyében május 24. és 26. között lehet pályázni támogatásért a Fehér, Brassó, Kovászna, Maros és Szeben megyével közös 245 millió lejes keret erejéig.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
Péntektől lehet pályázni, a fővárosban kilenc perc alatt kimerült a keret
Illusztráció Fotó: Illusztráció

„Tudjuk, hogy óriási az igény a támogatásra, és a pályázati keret minden bizonnyal nem lesz elegendő mindenkinek. Ha kimerül a régióra szánt keret, a pályázati rendszer leáll, tehát a pályázat benyújtásának sorrendje lesz a döntő. Így arra buzdítok mindenkit, hogy az ismertető alapján készítse elő a szükséges dokumentumokat, felkészülve várja a régiójának megfelelő indulási időpontot, és töltse fel a dokumentumokat” – idézte a tárcavezetőt az RMDSZ közleménye. A miniszter hangsúlyozta, hogy

minden eddiginél nagyobb költségvetést biztosítanak a napelemprogramra. Közlése szerint a pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem.

Pályázni a depunerefotovoltaice.afm.ro oldalon lehet majd, amely minden régió számára csak a megadott periódusokban lesz elérhető.

Az Agerpres hírügynökség a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) közleményére hivatkozva arról számolt be, hogy összesen 4993 személy iratkozott fel pénteken Bukarestből és Ilfov megyéből a Zöld ház program keretében nyújtott támogatásra, a régió számára elkülönített 99,86 millió lejes keret kilenc perc alatt kimerült.

Az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatást nyújtó program pénteken 10 órakor rajtolt el.

Az első szakaszban csak a Bukarest-Ilfov régióban élők tölthették fel a kért dokumentumokat az erre a célra létrehozott platformra. A rendelkezésre álló 99 860 000 lejes keret alig 9 perc alatt kimerült, 4993 magánszemély pályázatát regisztrálta a rendszer.

Az AFM igazgatója, Laurenţiu-Adrian Neculaescu rámutatott, nagy az igény a napelemek telepítésére nyújtott 20 ezer lejes állami támogatásra, és a pénteki pályázás a legjobb körülmények között zajlott. Az ország többi régióiban élők a következő napokban pályázhatnak a támogatásra, a korábban megszabott ütemterv szerint.

A központi régióban (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) élők május 24. és 26. között pályázhatnak, a rendelkezésre álló 245 millió lejes keret kimerüléséig.

Az északkeleti fejlesztési régió (Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui megye) számára 279,48 millió lejt különítettek el, itt május 29. és 31. között lehet pályázni. Az északnyugati fejlesztési régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye) kerete 240 millió lej, pályázni június 6. és 8. között lehet. A délkeleti fejleszési régióból (Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Vrancea és Tulcea megye) június 9. és 13. között fogadják a pályázatokat, a 212,4 millió lejes keret kimerüléséig. A 280,9 millió lejes költségvetésű dél-munténiai régió (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megye) június 14. és 16. között pályázhat. A délnyugati fejlesztési régióban (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megye) élők június 19. és 21. között nyújthatják be igényléseiket, összesen 174,3 millió lejre pályázhatnak. A nyugati fejlesztési régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye) lakói június 22. és 26. között igényelhetik a támogatást, amelynek összértéke 200,48 millió lej.

Az egyházközségek június 27. és 29. között pályázhatnak valamennyi régióban, a számukra elkülönített keret 17,5 millió lej. A kedvezményezettek 20 ezer lejes támogatásban részesülnek, amelyhez 2000 lejes önrészre van szükség.

A Zöld ház program költségvetése 1,75 milliárd lej, a pályázati keretből több mint 87 ezer házra kerülhet napelem.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!