Öltözködési szabályok esküvőre

Javában zajlik az esküvőszezon, gyarapodnak a rokonoktól, ismerősöktől, barátoktól kapott meghívók. Nőknél előbb-utóbb elhangzik a kérdés: mit vegyek fel? Tudjuk, hogy tökéletes megjelenésű vendég nem létezik, de van pár alapvető illemszabály, melyet szem előtt tartva elkerülhetjük a hibás megoldásokat az öltözékünk összeállításában.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Öltözködési szabályok esküvőre
Fotó: freepik.com

Nemcsak a menyasszonynak okoz fejtörést, hogy élete nagy napjáig rátaláljon a saját stílusának megfelelő ruhára, hanem sok esetben a vendégnek is gondot jelent felkészülni az esküvőre. Alkalomhoz illően felöltözni már önmagában nagy kihívást jelent, ráadásul ehhez társulnak még olyan aranyszabályok, amelyeket az ízléses megjelenés érdekében fontos betartani.

Fő a diszkréció
A legalapvetőbb szabály szerint egyetlen női vendég sem ragyoghatja túl az arát. Egyszerűbben: ne vonjuk magunkra a figyelmet a kinézetünkkel vagy a viselkedésünkkel. Veszelszki Ágnes protokollszakértő szerint a meghívóban szerepelhet rövid utalás a dresscode-ra vonatkozóan, de nem illik szigorúan megszabni, hogy a vendégek milyen ruhát vehetnek fel az esküvőre. Figyelmességből feltüntethető az esemény helyszíne, témája azért, hogy a meghívottak a körülményekhez megfelelően válasszanak öltözetet maguknak. 

freepik.com

A nyár színeiben
Érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos színek a mennyasszony színei, így ezeket erősen ajánlott elkerülni. Nem illik hófehéret, törtfehéret, krémszínt vagy bézst viselni. Ugyancsak tiltólistán szerepel a fekete és a piros, amelyek rendkívül elegáns árnyalatok, de az esküvő alkalmához egyáltalán nem passzolnak. Kultúránkban a fekete a gyász színe, ezért nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért is váltana ki döbbenetet a násznépből, ha ebben jelennénk meg az örömteli eseményen. Kevésbé ismert, hogy a piros a menyecskeruha színe. A sárgáról szintén kevesen tudják, hogy nem illik egy esküvőre, mert az irigységet szimbolizálja, plusz túlzottan feltűnő színárnyalat. Ugyanezen elv mentén, ajánlott kerülni minden neonszínű ruhát és kiegészítőt. Tanácsos mellőzni azt a színt is, amilyen a koszorúslányok viselete. De akkor mi marad nekünk, egyszerű, halandó vendégeknek? A stílustanácsadók előnyben részesítik a sötétkéket, a méregzöldet, a türkizt, valamint a korall, pink, fukszia színeket, de a barackszín és a narancssárga is kiváló választás.

Egyszerűen, visszafogottan
Az esküvőn a protokoll elrendeli az elegáns küllemet, ugyanakkor megkívánja tőlünk, hogy ragaszkodjunk a kevesebb néha több elvéhez. Nem illik mélyen kivágott, hosszan felhasított, csillogó strasszokkal túldíszített, esetleg kihívó, harsány ruhadarabokat vagy kiegészítőket viselni. A protokollszakértő szerint hivalkodónak tűnnek a feltűnő, luxusmárkajelzések, ezért illik minden látható címkét levágni a ruháról. A márkautánzatok, hamisítványok is rossz benyomást keltenek, viseljünk inkább egyszerű, márkajelzés nélküli darabokat. A cipő legyen jó minőségű, ne túl magas sarkú, és elöl semmiképp se nyitott. Esküvőn nem illik rövidnadrágot vagy kabátot viselni. Ha hűvös van, felvehető egy rövid, sötét színű blézer vagy zakó.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!