Hirdetés

Nőkről nőknek, de nemcsak!

Rendhagyó programmal várták a nemzetközi nőnap alkalmából, március 8-án az érdeklődőket Székelyudvarhelyen a KÖZ. közösségi térben. Élőkönyvtárat hoztak létre, ahol huszonkét különböző szakterületen tevékenykedő ismert nőt lehetett úgymond kikölcsönözni délelőtt 10 és este 7 óra között egy-egy beszélgetésre.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nőkről nőknek, de nemcsak!
Nőnapi újdonság. Jó társalgás érdekes emberekkel Fotó: Hadnagy Éva

Megpezsdült az élet a székelyudvarhelyi Köz. közösségi térben szerdán, nőnap alkalmából. Izgalmas programmal várták a betérőket, az Udvarhelyi Nők Lapjai nevet viselő élőkönyvtárral. Tamás Vanda, a Köz. vezetője elmondta, az elmúlt időszakban megfogalmazódott bennük az a cél, hogy egyfajta hidat építsenek a székelyudvarhelyi emberek, szervezetek, egyesületek között. Élőkönyvtáras programjukkal is erre törekedtek, hogy közelebb vigyék egymáshoz embertársaikat, és ebből a szemszögből közelítették meg a nőnapot. 

Hadnagy Éva
Érdeklődőből nem volt hiány. Valamennyi élőkönyvet kikölcsönözték

– Célunk az volt, hogy azokat a nőket, akik itt élnek körülöttünk, és különböző szakmákban dolgoznak, bevonzzuk erre a napra, hogy bárki egy kávé mellett nyitott társalgással megoszthassa velük gondolatait, álmait, kölcsönösen megismerhessék egymást, inspirációkat szerezzenek egymás történeteiből – fogalmazott. Elmondta, olyan nőket kértek fel élőkönyvnek, akik valamilyen szinten ismertek, akikhez sokan kapcsolódnak közvetlenül vagy közvetve.

 – Olyan nőtársakat hívtunk el, akikhez valamilyen módon vagy érzelmileg, vagy szakmailag, de sokan kapcsolódunk.

Azokat a szakmákat vettük lajstromba, amelyekre nőként kíváncsiak lehetünk, hogy abban a szakmában ők hogyan dolgoznak, és hogyan élik meg nőiességüket, anyaságukat – részletezte.

A huszonkét élőkönyv között színész, pszichológus, kézműves, táplálkozási tanácsadó, kulturálisintézmény-vezető, projektmenedzser, orvos, ügyvéd, lelkész, könyvelő, pedagógus, vállalkozó és számos más szakma képviselője is akadt. Barabás Enikő, a Bagolyvár könyvesüzlet tulajdonosa, mentálhigiénés szakember is a kölcsönözhető élőkönyvek sorait erősítette, a délelőtti órákban várta az érdeklődőket. Elmondta, nagyon jó ötletnek tartja az élőkönyvtárat, és örült a felkérésnek. 

Hadnagy Éva
Beszélgetések. Kölcsönös kíváncsiság alapozta meg a rendezvény sikerét


– Számomra

nagyon izgalmas kérdés, hogy mit jelent az élőkönyv, mindenképp jó lehetőség beszélgetésre,

találkozásra, ismerkedésre, nem utolsósorban pedig az is nagyon érdekes lehet, hogy velem kapcsolatosan mi érdekli az embereket, mire kíváncsiak – fogalmazott. Hozzátette, az olvasás népszerűsítésének külföldön része az efajta élőkönyvtáras kölcsönzés, és a nyugati államokban már ilyen mozgalmak is vannak.

Jakab Tekla táplálkozási tanácsadó is örömmel fogadta a felkérést.

– Nagyon fontosnak találom, hogy bizonyos embereket – akikkel amúgy a mindennapokban nem feltétlenül találkozunk –, lehessen egy helyen megtalálni, elbeszélgetni velük. Ez egy remek alkalom – tette hozzá. Elmondta, számos témával készül az őt kölcsönzőknek, de mindenre nyitott.

Ruszuly Sára színésznő azonnal igent mondott a felkérésre.

– Életem egyik legvagányabb történésének tartom ezt a kezdeményezést, hogy ennyi vagány nőt sikerült összegyűjteni – fogalmazott. Mint mondta, számára a nőnap nem számított különösebb ünnepnek egészen a kislánya megszületéséig. Azóta azonban megváltozott a szemléletmódja. – Úgy gondolom,

a társadalom nő tagjai valóban megérdemlik, hogy egy évben egy napra legalább a középpontba kerüljenek

– tette hozzá.

A Köz. kezdeményezése népszerűnek bizonyult, hiszen nagyon sokan megfordultak az egész napos eseményen. Volt, aki specifikusan egyvalakivel kívánt szóba elegyedni, de olyanok is bőven akadtak, akik sorra beszélgettek az éppen jelen lévő „kölcsönözhető” személyekkel.

– Bízom abban, hogy sikeres rendezvényt hoztunk össze, és abban is, hogy ez nem csak egyszeri, nőnapi esemény, hanem még idén lesz folytatása – tette hozzá Tamás Vanda, a Köz. vezetője.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!