Párhuzamos alternatív foglalkozások a Múzeumok éjszakáján

Komfortzónájukból kilépve, ám a szokásaikhoz híven ünnepelték idén is a Múzeumok éjszakáját Székelyudvarhelyen. Gyermekprogramokkal, tárlatvezetésekkel és koncertekkel várták az érdeklődőket egészen éjszakába nyúlóan.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Párhuzamos alternatív foglalkozások a Múzeumok éjszakáján
Rendhagyó programok, színes kínálat Fotó: Hadnagy Éva

Családias hangulat, gyermekzsivaj, vidám dallamok és megannyi kézműves-foglalkozás fogadta mindazokat, akik szombaton a Haáz Rezső Múzeumba látogattak. A forró nyári délutánon főleg a kisgyermekes családok merészkedtek a múzeumkertbe, hogy csemetéik kiélvezhessék kreativitásukat a kézműves-foglalkozások által, de a Világszép nádszál című szabadtéri bábjáték is igen erős vonzerőnek bizonyult. A legnagyobb tolongás mégis az Etnospot matiné sátránál volt megfigyelhető, ahol a gyermekeket az indiánok birodalmába repítették, játékos, kreatív foglalkozásokkal a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményeihez kapcsolódóan. Indián sátrak készültek nemezből, de törzsi jeleket is festettek a gyermekek arcára.

Párhuzamos alternatív foglalkozások a Múzeumok éjszakáján

Foglalkozásaik annyira népszerűek voltak, hogy néhány óra alatt ki is fogytak az alapanyagokból. Mindeközben bent, a múzeumban is sorakoztak a látogatók, hogy részt vehessenek a szakmai tárlatvezetéseken, megismerve mélyrehatóbban a Benczúr Gyula-emlékkiállítást vagy a frissen nyílt Bolyai – Erdély Géniusza című tárlatot. Ahogy a nap kezdett lemenni és a kánikula elviselhetőbbé válni, úgy nőtt fokozatosan a látogatók száma is.

Párhuzamos alternatív foglalkozások a Múzeumok éjszakáján

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, a rendezvény célja a nyitás azon közösségek irányába, amelyek nem vagy csak ritkán járnak múzeumba. 

Ez a nap más, mint a többi, a szokványos múzeumi programok most új formát öltenek, foglalkozások, tárlatvezetések, rendhagyó programok által, így mindenki sokkal közelibbnek érezheti magához az intézményünket

– fogalmazott.

Az esti órákban az Ego Sum koncertezett, de idén sem maradhatott el a tűzzsonglőr-bemutató, amely ezúttal is tömegeket vonzott a múzeumkertbe. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően szabadtéri filmvetítéssel zárult. Az eseményen mintegy ezren fordultak meg. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!