Hirdetés

Nepáli munkások Bögözben

Folyamatosan növekszik az igény az Európai Unió területén kívül élő személyek munkaerőként való alkalmazására. Idén csak a megyénkben már hat cég jelezte a külföldi munkásokra vonatkozó alkalmazási szándékát. Lapunk egy udvarhelyszéki vállalkozót keresett meg – aki több nepáli személyt alkalmazott –, hogy ossza meg tapasztalatait, és fejtse ki, miért látta szükségesnek a külföldi munkaerő bevonását.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nepáli munkások Bögözben
Nem jelentkeztek, más megoldást kellett keresni Fotó: Hodgyai István

Az utóbbi időben több külföldről érkező munkást alkalmazott Jürgen Hausdorf, Bögözben élő, lépcsőgyártással foglalkozó vállalattulajdonos. Megkeresésünkre a vállalkozó megerősítette: különböző termelési mozzanatok elvégzésére hat nepáli származású személyt alkalmazott. Elmondása szerint az egyikük tud csak angolul, nélküle a kommunikáció nehézkesen működne, mivel legtöbbjük csak az anyanyelvén beszél.

– Ők nem töltenek be vezető pozíciót, nem szolgálnak ki, nem vesznek fel rendelést, csupán a termelésben dolgoznak – fejtette ki Hausdorf. A vállalkozó szerint bár, a nepáli munkások betanítva – jártasak a fémmegmunkálásban – és letesztelve érkeztek, nem okozott volna gondot, ha be kellett volna őket tanítani, mivel egy mozzanat elvégzése két hét alatt elsajátítható. Arra a kérdésünkre, hogy milyen úton sikerült a nepáliakat alkalmaznia, kifejtette: egy kolozsvári munkaközvetítő cégen keresztül vette fel a jelenleg alkalmazott nepáli munkásokkal a kapcsolatot.

– Egy barátomon keresztül már Kolozsváron dolgozik 60 nepáli, és még szeretett volna alkalmazni húszat. Harmincat választott ki, a maradék tízből választhattam én.

Hausdorftól azt is megkérdeztük, miért épp nepáliakat alkalmazott, hiszen a munkaközvetítő cégeknél széles a paletta. Mint mondta, minden népcsoportnak lehetnek hátrányos tulajdonságai, de a nepáliakat békésnek ismeri. A vállalkozó az alkalmazás folyamatáról tudatta: minden cég máshogy vezényli le a munkaközvetítést, ő azt a csomagot választotta, amiben minden szükséges dokumentációt és iratot kiállítottak számára, ő csak a bukaresti repülőtérről kellett elhozza őket, amikor megérkeztek.
– A folyamat, annak ellenére, hogy a cég gyorsan végezte a munkáját, így is több mint egy évbe telt. Csak a vízum kérése három hónapig vesztegelt a román hatóságoknál – panaszolta Hausdorf, hozzátéve, hogy a fővárosi jóváhagyásokra legkevesebb két hónapot kell várni. Kérdésünkre kifejtette, miért kellett külföldi munkásokat alkalmaznia.
– Nagyon egyszerű, hogy miért választok külföldi munkaerőt: bárhol hirdethetsz munkahelyet – Facebookon, rádióban –, fél év alatt jelentkezik egy ember, és az is húzza a lábát. Akkor milyen választás marad? – fogalmazta meg a problémát Hausdorf. A vállalatvezető többek közt azt is elmondta, gyakori az az eset, amikor alkalmazás után derül ki, hogy az egyén alkoholproblémákkal vagy egyéb függőségekkel küzd. – Ezt általában már az állásinterjú alatt ki lehet szűrni, mert az alkohol tíz év után nyomot az arcon – mutatott rá.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig maradnak, illetve meddig maradhatnak a külföldi munkások, azt válaszolta, két évre kötött velük szerződést, de mivel a vízumuk csak egy évre szól, így azt meg fogják hosszabbítani.

– Hogy ezt követően vissza szeretnének-e jönni, az ő döntésük, de tudni kell, hogy ott elég nehéz az élet – tette hozzá, megjegyezve, olyan férfiakról van szó, akik családjuk fenntartása miatt jöttek ide dolgozni. Juttatásukról hozzátette: a vállalat állja a lakhatási költségeiket, valamint a fizetés mellett ételjegyeket is biztosítanak nekik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!