Hirdetés

Ragaszkodnak a meleg ebédhez

A szendvics helyett meleg ebédre szerződnének azok az általunk megkérdezett Hargita megyei iskolák, amelyek nemrég kerültek be az országos Egészséges étkeztetés programba. A gyakorlatban azonban még várni kell, legjobb esetben is csak a következő tanévtől hagyhatják majd otthon a tízórais dobozt a diákok.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ragaszkodnak a meleg ebédhez
Vajon futja a szűkös forrásból főtt ételre? Fotó: B. Á.

Újabb tanintézetekre terjesztette ki az Egészséges étkeztetés programot a tan­ügy­mi­nisz­térium, így Har­gi­ta megyében az eddigi 26 iskola mellett újabb 6 kapcsolódhat be a kezdeményezésbe, ezek a vaslábi Teodor Chindea, a csíkszentsimoni Endes József, a bélbori O. C. Tăslăuanu, a csíkcsicsói Kájoni János, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor, valamint a Bögözi Általános Iskola.
Pál Tamás, a Bögözi Általános Iskola aligazgatója lapunknak elmondta, egyelőre nincs pontos információjuk arra vonatkozóan, hogy mikor indulhat el a program, ez az országos program működésétől függ, de mivel közeleg a tanév vége, előfordulhat, hogy csak szeptembertől kapnak meleg ételt a diákok. Bögöz községben közel 360 diák (a dobói, a bétai, az agyagfalvi és a bözögi óvodások és iskolások) részesül majd meleg ebédben. Mint Pál Tamás aligazgató elmondta, nincs lehetőség, hogy az ebédet helyben készítsék el, ezért valószínűleg egy cateringcéggel fog szerződést kötni az önkormányzat, de ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a gyerekek meleg ebédet és ne szendvicseket kapjanak a program keretében.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Szintén a következő tanévkezdésre, tehát őszre számítják a program elindítását a csíkszentsimoni és csík­csicsói általános iskolák igazgatói, ennyi időbe kerül ugyanis amíg a helyi önkormányzatok lebonyolítják az étkeztetéshez szükséges közbeszerzési eljárást.

– Amennyiben lehet, ragaszkodunk a meleg ebédhez, a szendvicses megoldást nem tartom annyira egészségesnek. A programban részt vesznek az óvodások és az általános iskolások is, összesen 478 gyermek

– nyilatkozta lapunknak Lőrincz Zoltán, a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola igazgatója.
A csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskolában az oktatási intézményhez tartozó óvodával együtt összesen 320 fiatal részesül ősztől az Egészséges étkeztetés programban. Péter Lukács polgármester szerint a csíkcsicsói polgármesteri hivatal valószínűleg őszre tudja startra készen előkészíteni a programot, annak részleteiről tehát egyelőre ennél többet nem lehet tudni.
A World Vision România által készített, csütörtökön közzétett felmérés eredményei szerint egyébként a programban részt vevő 450 iskola mindössze 9 százaléka tud helyben készített meleg ebéddel szolgálni a diákoknak, 28 százalék cateringcégtől rendel ebédet, 63 százalékban pedig élelmiszercsomagot, azaz szendvicset kapnak a gyerekek.

Pál Bíborka, Simó Bernadette

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!