Hirdetés

Nem élte túl az idei telet Ilyés Alsósófalván sem

Több mint 120 éves múltra tekint vissza a farsangtemetés Alsósófalván. Bár voltak megszakítások, idén sem maradt el a sírva vigadó felvonulás, amelynek megszervezésébe szinte az egész falu bekapcsolódott. Ez volt a 43. év, megszakítás nélkül, amikor telet temettek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem élte túl az idei telet Ilyés Alsósófalván sem
Sírva vigadtak. Igazi faluünnep Fotó: Hadnagy Éva

Nem élte túl az idei telet Ilyés Alsósófalván sem, hiszen hamvazószerdán utolsó útjára kísérték, elsiratták, majd annak rendje s módja szerint el is égették. Már a délelőtti órákban nagy volt a sürgés-forgás a falu központjában, a kultúrotthontól indulva a hagyományőrző csapat megannyi turistával és látogatóval kiegészülve utolsó útjára kísérte Ilyést.

Hadnagy Éva

A zenés felvonulásnak összesen nyolc állomása volt, ezúttal a település különböző részein, átölelve a teljes falut, ahol az adott utcák, falurészek lakói várták a farsangtemetőket tematikus, vicces helyszínekkel, és meg is vendégelték alaposan az érkezőket. A hagyományőrzők pedig minden egyes helyszínen elsiratták a gondos kezek által elkészített szalmabábut és vele együtt a telet. „Meghótt már a vén Dobai. Nem es volt ő már korai. Italos, de jó ember vót, mikor meghótt, egyet se szólt!” – hangzott el többek között a siratóban, majd sorra búcsút vettek tőle rokonok, komák, szomszédok, asszonyok, szeretők és falubeliek, hangsúlyozva megannyi jellemzőjét.

Hadnagy Éva

A humorban nem szűkölködő búcsúztatók után elénekelték kedvenc nótáját, sőt táncra is perdültek, így lett a szomorúságból végül vigadalom. A rendezvény egyébként önszerveződő, a fogadóállomásokat ugyan előre bejelentik, ám ezenkívül minden más meglepetés a hagyományőrzők számára is – mondta Száli Árpád, a hagyományőrző-csapat egyik összetartója. Hozzátette, idén kicsit szerényebb létszámmal voltak jelen a hagyományőrzők, hiszen az utóbbi időben több haláleset is történt, ami miatt megoszlott a társaság.

Hadnagy Éva

Károly Erzsébet már huszonkét éve tagja a hagyományőrző csapatnak, idén ő kapta Ilyés feleségének szerepét. Mint mondta, összetartó csapatuk van, így egymás helyettesítése sem okoz problémát. Elmondta, a farsangtemetés előkészületei már egy héttel ezelőtt elkezdődtek, a szalmabábu elkészítésével. A csapat idén is részt vett a megyei farsangbúcsúztatón, amelynek 2026-ban Alsósófalva lesz a házigazdája. 


Hirdetés

Az idei farsangtemetésen jelen voltak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium elemi osztályos diákjai is. Fancsali Adél tanítónő elmondta, 130 kisdiákkal érkeztek, és nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek is első kézből megtapasztalhassák a hagyományokat, hiszen teljesen más, mikor mesélnek róla, vagy amikor testközelből megtapasztalhatják, hogy milyen is a farsangtemetés.  
A felállított nyolc fogadópont mindegyikén új tagokkal bővült a felvonulók száma, így a nap végére már több százan kísérték Ilyést végső útján. A szimbolikus temetésre, azaz égetésre az iskola udvarán került sor.

Hadnagy ÉvaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!