Hirdetés

Nagykabátban emelték meg a távhő árát

A helyi adók és illetékek mértékének, illetve a távhő árának megemelésével ér véget 2022 Gyergyószentmiklóson. A helyi önkormányzat kedden délelőtt megtartott közgyűlésén határozott erről.

Barabás-Pál Hajnalka
Nagykabátban emelték meg a távhő árát
Kényelmetlen kérdések. Adó- és távhőáremelésről voltak kénytelenek dönteni Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Mintegy 5,1 százalékkal nő a helyi adók és illetékek mértéke jövőre Gyergyószentmiklóson. Ez a kormány által előírt (éves 5,1 százalékos inflációval számolt) minimum, a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselők ennél nagyobb emelésbe nem egyeztek bele. Mint arról korábban beszámoltunk, a legutóbbi ülésen visszaküldték a szakirodához a tervezetet. Akkor az 5,1 százalékos kötelező adóemelésen kívül további 4,9 százalékos adóemelés is szerepelt a határozattervezetben Csergő Tibor polgármester javaslatára. Most, a polgármester hiányában tartott ülésen csak a kötelező adóemelést hagyták jóvá.

Szintén napirenden volt – a régóta emlegetett – távhő árának megemelése is. Nem új keletű a kérdés Gyergyószentmiklóson, régóta és többször is jelezte már a közmű, hogy az alacsonyan tartott távhőár a csőd szélére sodorja a város cégét. Eddig 323 lejt fizettek fogyasztók egy gigakalóriáért. Januártól 533,69 lej lesz a távhőszolgáltatás díja, gigakalóriánként. Nem szívesen fogadták el az előterjesztést a tanácsosok, de mint elhangzott, tulajdonképpen nem is áremelésről van szó, hiszen a szolgáltató korábbról örökölt árral működött eddig. A várost vezető testület ugyanakkor gigakalóriánként 98 lejes szubvenciót is megszavazott. Nem volt egyértelmű, hogy ez az intézkedés fenntartható-e, szünetet is elrendeltek, hogy átgondolják a részleteket. Eddig, a gigalakalóriánkénti 49 lejes támogatással 1,3 millió lejjel járult hozzá a város a távhőfogyasztók költségeihez, ez most jelentősen növekszik majd. Több tanácsos is szóvá tette ezt, volt, aki populizmussal vádolta kollégáit, két önkormányzati képviselő távozott is az ülésről a szavazás előtt.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!