Hirdetés

Nagygalambfalva újabb gyöngyszemét avatták fel

Közösségi összefogással, kalákában épült fel Nagygalambfalva határában a Várféle, amelynek hétvégén hivatalosan is megtartották az avatóját. A létesítmény a tervek szerint hozzájárul majd a település, illetve a térség turisztikai fellendüléséhez.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nagygalambfalva újabb gyöngyszemét avatták fel
Fotó: Galambfalva község/Fb

Nagygalambfalva felett a Vártetőn hatalmas vár állt. Ide menekült a falunép, ahányszor csak veszély leselkedett a vidékre – szól a legenda. A község vezetése az utóbbi időben számos legendai helyszínt varázsolt újjá, többek között a Bánatos királylány kútját a Vágás partján, de egy kis parkot és tavat is kialakítottak a helyszínen. Az elmúlt évben kezdtek neki az egykori erődítmény elképzelt másának megépítéséhez, amelyet a hétvégén hivatalosan is felavattak. 

– Egy évvel ezelőtt, amikor elkészült a Bánatos királylány csorgója, tapasztaltuk meg, hogy mennyi embert érkezik ide, aki nemcsak vizet tölteni áll meg, hanem sétál, pihen, majd megy tovább. Akkor döntöttünk úgy, hogy megépítjük ezt a várfélét, és ezzel egy igaz nagy álmot váltunk valóra – fogalmazott Gyerkó Levente polgármester.

Hadnagy Éva

Mint mondta, a legnagyobb öröm számára, hogy közösségi összefogással valósulhatott meg ez az építmény.

– Három nagyobb közmunkát szerveztünk, nagyon sok mindent sikerült így megvalósítani, és mindhárom alkalommal 100-150 személy segédkezett. Ez is azt bizonyítja, hogy valóban fontos volt a közösségünknek, hogy tegyenek ezért az ügyért, az elkészült vár pedig valóban a mienk, és egy igazi gyöngyszeme lett Nagygalambfalvának – ismertette az elöljáró.

A munkának azonban koránt sincs vége, számos megvalósításra váró tervvel rendelkeznek még.

– Nagyon sok tervünk van még, egy versparkot szeretnénk kialakítani, ugyancsak a vár körül, és egy olyan környezetet, ami még több embert vonz ide hozzánk, ebbe a térségbe. Eddig nem nagyon tudtunk Galambfalván turizmusról beszélni, de reméljük, pár éven belül ez sokat változik – tette hozzá Gyerkó Levente.  

Szalagvágás harci bemutatókkal, színes programokkal
A vár hivatalos avatóját szombat délelőtt tartották. Az ünnepségen a helyi fúvósok és iskolások előadását láthatták az egybegyűltek, az esemény különlegességét azonban azok a hagyományőrző csapatok biztosították, akik határokon innen és túlról érkeztek az eseményre, igazi középkori hangulatot teremtve a helyszínen. Hadisátrakat állítottak, korabeli ruhákat viseltek, reneszánsz táncokat mutattak be, de vívó- és íjászversenyre, sőt csatára is sor került.

– A középkori hagyományőrző csapatok tették igazán színessé a programot, köszönjük, hogy itt voltak velünk, és bízom benne, hogy ebből a jövőben hagyományt is tudunk teremteni, ha lesz hozzá elég erőnk és bölcsességünk – mondta a polgármester.

A csapatok között a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend is jelen volt, amely középkori székely, magyar és európai harcművészettel foglalkozik. Egyed Botond, aki egykoron az Arany Griff Rend tagja volt, mára saját csapatának egy részével, a Szabadtörzs Hagyományőrző Csapattal vett részt az eseményen. Kecskemét környékéről érkeztek öt fővel a nagygalambfalvi váravatóra.

– Egy régi barát meghívására érkeztünk erre a rendezvényre, talán Székelyföld idei legnagyobb középkori hagyományőrző találkozója volt egyben. Jó volt a régi csapattal is együtt lenni ,és a közös csata is jól sikerült – fogalmazott.

Hadnagy Éva

Mint mondta, számára a küzdelem izgalma teszi igazán vonzóvá ezt a fajta hagyományőrzést. Csapatuk egyik fele X. századi magyar karaktereket, a másik része pedig XIII. századi kunokat jelenít meg.

Vasárnap az Arany Griff Rend csapata a helyi középkori református templomban is bemutatkozott, az istentiszteletet követően ugyanis harcosavatásra került sor. Sashalmi-Fekete Tamás, a rend vezetője méltatta és tüntette ki azokat a csapattagokat, akik az elmúlt években a középkori harcművészetek terén újabb fokozatot értek el, de első ízben udvarhölgyeket is avattak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!