Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen hagyományosan megtartott Egyetem Napja alkalmából idén Csíkszeredában gyűlt össze az egyetemi közösség és meghívottjai. A pénteki ünnepségen átadták az egyetem szenátusa által megítélt díjakat és kitüntetéseket: a Teller Ede-emlékérmet, a tiszteletbeli professzori címeket, a professor emeritus/emerita címeket, valamint a rektori dicséreteket.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Közösség. Megünnepelték az egyetem születésnapját Fotó: László F. Csaba

Mint ismert, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit. Az intézményi akkreditációt követően a szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. Ennek alkalmából az ünnepséget, amelynek házigazdája a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara volt, pénteken tartották a Csíki Mozi épületében.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ünnepség keretében átadták az egyetem szenátusa által megítélt díjakat és kitüntetéseket: Teller Ede-emlékérmét kapott Berky Anna, a Határon Túli Magyarok Hivatala nyugalmazott munkatársa, tiszteletbeli professzori címet vehettek át Aáry-Tamás Lajos egyetemi docens, a magyarországi oktatási jogok biztosa, Rostás Zoltán nyugalmazott egyetemi tanár, a Csíkszeredai Kar egykori dékánja és társult oktatója, valamint Tóth Melinda egyetemi docens az ELTE Informatika Karáról, az OTDT Informatikai Szakmai Bizottságának tagja. Emellett az egyetem nyugalmazott oktatóit professor emeritus/emerita címmel tüntették ki, valamint rektori dicséretben részesült több, a Sapientia adminisztratív feladatait ellátó munkatársa.

Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Díjátadás

Az ünnepi beszédek

Az ünnepségen az egyetem több elöljárója és Csíkszereda polgármestere is köszöntötte a meghívottakat. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora a tanév kapcsán megosztott néhány statisztikai számadatot. Az idei tanévet több mint kilencszáz elsőéves egyetemi hallgatóval kezdték, összesen kétezer-háromszázan kezdték el az egyetem négy különböző helyszínén.

Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Tonk Márton. Maradna az egyetem rektora

– Ezek a számok jelzik, hogy mára az egyetem stabil és szakmai szempontból vonzó, illetve versenyképes egyetemmé vált. A közel negyedszázados működése óta a Sapientia elnyerte Erdély és a Kárpát-medence lakosságának bizalmát. Ez a mutató nemcsak az egyetemen zajló oktatásnak, hanem a közösségnek is köszönhető – hívta fel a figyelmet a rektor. Hozzátette:

a tanügyminisztérium által készített statisztika alapján az országban jegyzett száz egyetemet felsorakoztató rangsor alapján a Sapientia a 24. helyet foglalja el.

A rektor kifejtette: ezzel nem állnak meg, a munkát folytatják, és újabb elérendő tudományos és infrastrukturális célokat tűznek ki. Tonk Márton a Sapientia eddig elért sikerei és céljai felsorolása mellett bejelentette, hogy szeretné folytatni munkáját az egyetem rektoraként, ezzel utalt az egyetemi vezetőség küszöbönálló tisztújítására.

Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a Sapientia EMTE küldetés tudatában és szellemiségében keresztény értékeket képvisel, illetve közvetít.

Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Kató Béla. Püspöki munkáját befejezi idén, de az egyetem vezetésében vállalt feladatait nem adja fel

– Másrészt átadja a tudományos ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy diplomásaink képesek legyenek helytállni a szakmai életútjuk során – mondta a kuratórium elnöke.

Mint kiemelte: az egyetem a kor kihívásainak csak akkor tud eleget tenni, ha szilárd világnézete és értékrendje van.

Az idén hetvenedik életévét betöltő püspök ugyanakkor bejelentette: januártól lemond az Erdélyi Református Egyházkerület püspöki tisztségéről. Az egyházi vezető pénteken, a Sapientia EMTE csíkszeredai tanévnyitó ünnepségén jelentette be lemondását, a felsőoktatási intézmény vezetőségében ellenben folytatja a munkát.

Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Dolhai István, főkonzul

Dolhai István, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának főkonzulja beszédében elmondta: az Egyetem Napja elsősorban egy választásról, egy döntésről szól. Döntéseinknek és választásainknak pedig komoly következményei vannak, és ezek hatással vannak ránk is. Így, több mint húsz év távlatából tekintve kijelenthetjük, hogy ennek az intézménynek az alapítása jó döntésnek bizonyult.

Csíkszeredában tartotta meg a Sapientia az Egyetem Napját
Korodi Attila. A polgármester is köszöntötte az egyetem születésnapját ünneplő közösséget

A kihívásokkal teli évtizedek 

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is köszöntötte az ünneplő közösséget. Az elöljáró párhuzamot vont az egyetem és a régió folyamatos fejlődése között, hangsúlyozva: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem bástyája az erdélyi magyar közösségnek, amely hozzájárul az erdélyi magyar társadalom építéséhez. Lázár Ede, a házigazda Csíkszeredai Kar dékánja kiemelte, hogy bár nem mindig volt zavartalan a kar működése, hiszen a világjárvány, valamint épületfelújítási munkálatok nehezítették az elmúlt években a felsőoktatási intézmény működését, így lett, lesz teljes az egyetem. Azt kívánta, hogy a továbbiakban is a mintegy húsz éve elkezdett úton tudjon az intézmény továbbhaladni.

A beszédeket a Subito Kvartett fellépése követte, majd ünnepi hangulatban átadták a díjakat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!