Hirdetés

Műsoraikban tükröződik az ünnep

Másfél évtizede a közszolgálatiság jegyében kezdte el működését az Erdély TV. Hogyan tekint vissza a mögötte lévő másfél évtizedre, és miként látja a jövőt az erdélyi valóság hétköz- és ünnepnapjainak tükrévé vált tévécsatorna? Szepessy Előd főszerkesztőt egyebek mellett erről kérdeztük.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Műsoraikban tükröződik az ünnep
Szepessy Előd főszerkesztő Fotó: Erdély TV

– Hogyan ünneplitek a jelentős évfordulót?

– Gyakorlatilag az ünnepi időszak közepén tartunk, hiszen novemberben és december elején arra törekedtünk, hogy műsorkínálatunkkal méltóképpen megemlékezzünk az Erdély TV 15. születésnapjáról. Azokat a kollégákat, illetve műsorokat, akik/amelyek az elmúlt időszakban jelen voltak a csatorna életében, egy rövid interjú vagy egy szép gondolat erejéig visszahívtuk a képernyőre, közben azt is igyekeztünk bemutatni, hogy az elmúlt másfél évtized alatt mennyi fontos érték született az Erdély TV által az erdélyi közönség számára. Több műsorunkban – a Mozaikban, a Nőszemköztben, a Jó napot! Megjöttem címűben – köszön vissza a 15 év, ugyanakkor sok etűdszerű videós tartalom készült, amelyekben egyrészt az Erdély TV-s kollégák, műsorvezetők szólalnak meg, másrészt a tévé vezetői, az alapító tagok, valamint a partnerintézmények képviselői mondanak egy-egy jókívánságot. Ezek a tartalmak a tévécsatornánk online felületein – a Facebookon és a YouTube-csatornán – is elérhetők.

– Milyennek látod a mögöttetek lévő másfél évtizedet?

– Egy nagyon szép, változatos és nehéz időszak volt ez a tizenöt év. Azt hiszem, sikerült megvalósítani a fontosabb célokat, egyrészt azt, hogy országszerte mindenhol elérhetők legyünk, a jelentősebb online platformokat is beleértve, másrészt azt, hogy minden fontosabb eseményen jelen legyünk, arról hallgatóinkat tájékoztassuk, az erdélyi értékeket megfelelő súllyal bemutassuk. A visszajelzések alapján a közönség számít ránk, fontosnak tartja az Erdély TV-t. Az, hogy most már ötszázezer nézője van a csatornának, igazolja, hogy ez a tizenöt esztendő nagyon hasznos időszak volt.

– Ki tudnál-e emelni egy sikeresebb, esetleg megterhelőbb szakaszt a tévé életéből?

– Nem volt két egyforma év, de mindig sikerült valamit jobbá tenni, kicsit előbbre lépni. A rendelkezésre álló eszközök és források függvényében minden esztendőben meg tudott újulni a csatorna. Az elmúlt tizenöt évben több mint kétszáz kolléga fordult itt meg állandó munkatársként vagy bedolgozóként, és mindenki valamit hozzátett azokhoz az értékekhez, amelyeket az Erdély TV képvisel.

A legnagyobb sikerélménynek azt a hatvan műsort tekintem, amely ebben az időszakban létrejött, de azt is, hogy van egy olyan napi híradónk, amely a legteljesebben próbál beszámolni az erdélyi valóságról, teljes mértékben a romániai magyarokhoz szólni.

Ugyanakkor rengeteg különkiadású műsorral gazdagítottuk a kínálatot. A nézőink részéről mindig erős igény mutatkozott a dokumentum-, illetve ismeretterjesztő filmekre, amikor ilyen tartalmakat tudunk számukra biztosítani, azt a visszajelzéseikkel hálálják meg. Emellett az ősszel magyar filmklasszikusokkal is gazdagítottuk a kínálatot. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy szükség van ezekre a minőségi tartalmakra, a közszolgálatiságra, aminek az Erdély TV legjobb tudása szerint igyekszik megfelelni.

– Van-e olyan műsor, ami a kezdetektől jelen van a műsorkínálatban, úgymond kiállta az idők próbáját?

– Több ilyen is van, például a Hitélet és a Kultúrcsepp. Igaz, a szerkesztők, műsorvezetők változtak, de a műsorok eredeti rendeltetése megmaradt.

– Beszéljünk kicsit a jövőbeli tervekről!

– Amint már utaltam rá, az elmúlt tizenöt év tele volt kihívással, az elkövetkező időben pedig újabbak jönnek a tévécsatorna életébe. Nagyon tudatosan kell figyelnünk arra, hogy a nézői szokások átalakulóban vannak, sokan már nem a hagyományos módon, hanem az online platformokon követik a tévéműsorokat. Ez egyrészt lehetőség új célközönség elérésére, ugyanakkor nagy kihívás is, hogy a virtuális tér információdömpingjében a tévé látható legyen a műsoraival. Nagyon népszerűekké váltak a podcastműsorok (sz. m.: az interneten elérhető hang- vagy videóanyag), ezért ezen a téren is szeretnénk tovább fejlődni, hogy az Erdély TV kínálatában egyre több ilyen műsor helyet kapjon.

Nagy Székely IldikóHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!