Hirdetés

Működik a szociális mentőszolgáltatás

A hónap elején elindult a szociális mentőszolgáltatás Korondon. A korszerűen felszerelt, vadonatúj járművel már több beteget is szállítottak kivizsgálásra, kórházi kezelésre.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Működik a szociális mentőszolgáltatás
Új szolgáltatás. Olyan betegeket is lehet az új mentővel szállítani, akiket az állami mentőszolgálattal nem Fotó: Korond Község Polgármesteri Hivatala

Március elsején elindították a szociális mentőszolgáltatást Korondon, miután a helyi önkormányzat sikeresen megállapodott a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szakosztályával. Az új szolgáltatás célja, hogy hathatós segítséget nyújtsanak mindazoknak a szociálisan hátrányos, idős személyeknek, akiknek nincs más lehetőségük egészségügyi intézményekbe eljutni. Katona Mihály, Korond község polgármestere elmondta, a Caritasszal közösen alkalmaztak egy gépjárművezetőt, és biztosítják a kísérő asszisztenst is, illetve kidolgozták közösen a szolgáltatás igénybevételének feltételeit. 

Hadnagy Éva
– Bár azt mondják, minden kezdet nehéz, sikerült venni az akadályokat, és már több személyt is sikeresen elszállítottunk egészségügyi intézményekbe, kórházakba, Marosvásárhelytől Székelyudvarhelyig –mondta az elöljáró.

A szociális szolgáltatást hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között lehet igénybe venni,

ehhez azonban előzetes kérvényt kell benyújtani a hivatal szociális osztályán, és a családorvostól is szükség van igazolásra, hogy a páciens valóban szállítható állapotban van. Mindezek mellett

legalább 24-48 órával korábban be kell jelenteni a szállítási igényt

is. Katona Mihály szerint egy olyan szolgáltatást sikerült létrehozniuk a községben, amely nagyon sok lakos javát szolgálja majd.

– Még csak az elején tartunk, de azt hiszem, nagyon sokan fogják értékelni ezt a szolgáltatást – vélekedett.

A szociális mentőszolgálat egyébként díjmentesen vehető igénybe, a szállítási költségeket a helyi önkormányzat fedezi. A korszerűen felszerelt, vadonatúj mentőautót az elmúlt év végén vásárolta meg az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően, a Sóvidék-Hegyalja LEADER Helyi Akciócsoport pályázatának értéke meghaladta a 89 ezer eurót. A szociális mentő szolgáltatását a tervek szerint a Korond községiek mellett a térség lakosai is igénybe vehetik. Katona Mihály kiemelte, szolgáltatásuk nem a sürgősségi esetekre szakosodott, ilyen esetekben továbbra is a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!