Hirdetés

Minden betű megtalálja az olvasóját

2012 óta tartják február 14-én a könyvajándékozás nap­ját. A mozgalom Angli­á­ból indult, mára pedig egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, célja, hogy aján­dé­koz­zunk meg valakit ez­en a napon egy könyvvel.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Minden betű megtalálja az olvasóját
Jobb adni, mint kapni. Ezúttal is igaz a mondás Fotó: Hadnagy Éva

Február 14-én nemcsak a Valentin-napot ünneplik világszerte, hanem a könyvajándékozás nemzetközi napja is ekkor van. A kezdeményezés fő célja, hogy növeljék a gyermekek hozzáférési lehetőségét a könyvekhez, illetve, az olvasási kedvet népszerűsítsék. Bár ez a kezdeményezés még annyira nem ismert vidékünkön, mégis vannak kivételek. Könyvesboltok, osztályközösségek, de könyvtárak is csatlakoznak évről évre a megmozduláshoz.

Közvetítő szerep

– A könyvajándékozás napja keretében a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár közvetítő szerepet vállal az ajándékozók és megajándékozottak között

– mondta Vincze Csilla könyvtárigazgató.


Hirdetés


Arra kérik a szülőket, hogy biztassák ajándékozásra gyerekeiket, válogassák ki közösen a „kinőtt” könyveket, azokat, amelyek még elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy más is szívesen la­poz­gas­sa, és vigyék be a gyer­mek­könyvtárba mun­ka­na­po­kon 9–17 óra között.
A gyermekkönyvtárosok sze­re­tettel várják február 14-én azokat, akik örömmel fo­gad­ják a könyveket, mert egyébként nincs lehetőségük hozzájutni. A könyvtárban akár gyergyószéki óvodai csoportok vagy osz­tály­kö­zös­sé­gek is jelezhetik, ha öröm­mel fogadnák az aján­dék­köny­ve­ket. A leg­kis­eb­bek­nek szánt képes könyvektől a serdülőknek szóló kisregényekig bármilyen könyv felajánlható a könyvajándékozás napja keretében Gyer­gyó­szent­mik­ló­son. 
A gyer­gyó­cso­ma­fal­vi Köllő Miklós Általános Iskola pe­da­gógusa, Molnár Eszter idén harmadik alkalommal tett közzé felhívást a nemzetközi könyvajándékozási nap alkalmából.

– Első évben nagyon sok könyvet kaptunk a felhívás nyomán szülőktől, ismerősöktől, és kialakítottunk egy könyvkuckót az osztályban. Fontosnak tartom az olvasóvá nevelést, amelyre jó lehetőség ez a mozgalom is. Idén a kisfiam osztályának gyűjtjük a könyveket

– mondta a gyer­gyó­cso­mafalvi pedagógus. 

Kincskeresés – jutalom a felajánlóknak

A Székelykeresztúri Városi Könyvtár idén első alkalommal csatlakozott a könyvajándékozási világnaphoz. Elsősorban olvasóiktól várják a felajánlásokat könyvállományuk gyarapítása érdekében. Lőrinczi Edit, a téka munkatársa elmondta, február 1-jén hirdették meg az akciót és egészen 14-ig várják az adományokat.

– Nagyon sokaknak vannak megunt könyvei, amikkel nem tudnak mit kezdeni, ez pedig jó alkalom arra, hogy behozzák hozzánk. Mi hasznosítjuk, pótoljuk a hiányzó példányokat, vagy továbbadományozzuk ismerős, vidéki könyvtáraknak, de minden könyvnek kerül hely, és minden betű megtalálja az olvasóját

– fogalmazott.
Használt, de jó minőségű könyveket várnak, elsősorban gyerek- és ifjúsági regényeket, de bármit elfogadnak.
Az akció részeként február 14-én kincskeresést is szerveznek a könyvtárban, amelyre főként azokat várják, akik könyveket adományoztak, de nem csak.

– Becsomagolunk és elrejtünk könyveket a polcok között, amelyeket a beiratkozott olvasók kereshetnek meg, ha pedig megtalálják, haza is vihetik

– részletezte a könyvtáros, megjegyezve, igyekeznek minden érdekes programban részt venni, hogy megmozgassák olvasóikat. 

Sikeres évek után idén elmarad Udvarhelyen

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár nem csatlakozott az akcióhoz, az elmúlt három évben azonban civil kezdeményezésként, Barabás Enikő székelyudvarhelyi könyvesbolt-tulajdonos szervezte meg, igencsak nagy sikerrel a könyvajándékozási akciót. Idén más elfoglaltságai miatt elmarad a gyűjtés. Mint mondta, iskolákkal, pedagógusokkal, lelkészekkel működtek együtt az elmúlt évek során, olyan személyekkel, akik ismerik közösségeik tagjait, és az ő segítségükkel juttatták el az összegyűjtött könyveket. Célcsoportjuk olyan gyermekek voltak, akik szeretnek olvasni, de nem jutnak könyvekhez. Az akciók sikerét más sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavaly közel ezer ember kapcsolódott a kezdeményezéshez és nemcsak könyveket, hanem pénzt is adományoztak, amelyből szintén könyveket vásároltak és osztottak szét. Az első két évben száz, tavaly azonban már több mint ötszáz gyermekhez juttattak el könyveket Ud­var­hely­szék különböző te­le­pü­lé­sein. Barabás Enikő elmondta, reméli, hogy jövőre ismét folytatni tudja a kezdeményezését, illetve, hogy iskolák, osztályok továbbviszik – ha más formában is – a kezdeményezést. 

Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy ÉvaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!