Hirdetés

Minden, amit az 1400 lejes támogatást biztosító energiakártyákról tudni kell

Az RMDSZ összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló kérdéseket és azok válaszait az 1400 lejes támogatásra jogosító energiakártyával kapcsolatban.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 5 perc
Minden, amit az 1400 lejes támogatást biztosító energiakártyákról tudni kell
Fotó: mfe.gov.ro

– Tudjuk, hogy a fűtésszezon rengeteg családnak és hátrányos helyzetű embernek jelent nehézséget, ezért idén a fűtés- és energiaszámlákra költhető 1400 lejes támogatással is segítjük őket. Az infláció és energiaválság miatt rengeteg család és kis jövedelmű állampolgár került nehéz helyzetbe, ezért az RMDSZ kormányzati munkájában kiemelt szerepet kap a rászorulók megsegítése – jelentette be Hegedüs Csilla államtitkár, hozzátéve, a támogatást két részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben, minden érintett megkapja postai úton, nem kell ezért külön jelentkezni.

A következőkben pedig megválaszolják a leggyakoribb kérdéseket az energiakártyákkal kapcsolatosan. Ezek a következők: 

Mi az az energiakártya?

Az energiakártyát a nehéz helyzetben lévő és kis jövedelmű állampolgárok kapják. A kártyán lévő segéllyel a számlákat lehet kifizetni.

A támogatás összesen 1400 lej, és két részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben.

Milyen számlát lehet kifizetni a kártyával?

Villany-, gáz- és távfűtésszámlák, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használható. Az energiakártyával aktuális vagy elmaradt számlákat lehet fizetni.

Kik kapnak kártyát?

  • Nyugdíjasok (60 év fölöttiek), akiknek 2000 lej alatti a jövedelmük
  • Rokkantnyugdíjasok, akiknek 2000 lej alatti a jövedelmük
  • Súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akiknek 2000 lej alatti a jövedelmük
  • Családtámogatásban részesülő családok
  • Szociális segélyben részesülő családok/személyek
  • Továbbá fontos szempont, hogy a háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.

Hogyan állítják össze a támogatottak végleges listáját?

A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium létrehoz egy listát, amelyen a fent említett kategóriába tartozó összes állampolgár szerepel. Ellenőrzik a jövedelmeiket. Ellenőrzik, hogy hányan laknak a jogosulttal egy háztartásban. Kiszámolják az átlagjövedelmet és ellenőrzik, hogy az összeg nem lépi-e át a 2000 lejes küszöböt.

Milyen lépésekből áll a folyamat a kártya kézhezvételétől a számla kifizetéséig?

Február 1–28. között a támogatott postai úton megkapja a kártyát. Miután megkapták a kártyát, azok a tömbházlakók, akiknek távfűtésük van, fel kell keressék a tulajdonosi/bérlői szövetséget (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Kérnek egy adósságérvényesítő igazolást (certificat de validare a datoriei), ami szükséges lesz a kifizetéshez. A támogatott február 20-tól mehet fizetni a postahivatalba, vagy megvárhatja a postást, akinél szintén fizethet. 

A támogatott a fizetéshez magával kell vigye a postára: a személyi igazolványát, a számlát, az energiakártyáját, a távhőszolgáltatóra kapcsolt tömbházlakók esetében az adósságérvényesítő igazolást.

Hányszor lehet fizetni a kártyával?

Egy kártyával többször is lehet fizetni, maximum nyolcszor, több energiaszolgáltatónak, egészen addig, amíg el nem fogy a kártyáról a pénz. Az energiatámogatás nem számít jövedelemnek, ezért nem befolyásolja a támogatott személynek járó többi segélyt.

Mi történik, ha nem kap valaki kártyát, de jogosult lenne rá?

Ha valaki nem kapja meg a kártyát, de úgy érzi, jogosult lenne rá, hívja a postai call center számát: 0319966, ahol tájékoztatnak, hogy mi a teendő.

Részesülhet-e valaki többször a támogatásban?

Azok, akik egynél több kategóriába tartoznak, csak egyszer kapják meg a támogatást. 

Ha egy háztartásban több jogosult lakik, a támogatás háztartásonként csak egyszer jár.

Ha egy háztartásban több támogatott lakik, mindannyiuk neve felkerül a kártyára (így bármelyikük felhasználhatja). A kártya szólhat a támogatott személy nevén kívül más nevére is. Viszont csak olyan személy nevére szólhat a kártya, aki a támogatott személlyel egy háztartásban lakik.

Mikor és hogyan kapják meg a kártyákat a támogatottak?

A kártyát a Román Posta kézbesíti mindenkinek személyesen 2023. február 1. és 28. között, automatikusan, ezt nem kell külön igényelni. Az átvételkor minden támogatott aláír egy nyilatkozatot, hogy megkapta a kártyát.

Mikor jár le az energiakártya?

Január 1-én minden kártya lejár, függetlenül attól, hogy marad-e rajta pénz, vagy sem.

Milyen dokumentumok kellenek a fizetéshez?

  • Energiakártya
  • A támogatott személyi igazolványa

Ha valaki más fizet be a támogatott helyett, a támogatott személy ír egy felhatalmazást arra a személyre, aki befizet. Ilyenkor a felhatalmazás mellett a felhatalmazott felmutatja személyi igazolványát is. Továbbá szükséges a befizetendő számla vagy egyéb fizetést indokló dokumentum (fizetési felszólítás vagy a tulajdonosi/bérlői társulás adósságérvényesítő igazolása).

Hogyan és hol lehet fizetni?

Fizetni a Román Postánál vagy a postásnál lehet. A fizetéskor fel kell mutatni a szükséges dokumentumokat (energiakártya, személyi igazolvány, befizetendő számla), és ki kell tölteni egy postai utalványt az energiaszolgáltatónak címezve. Ezután a támogatott megkapja a fizetési bizonylatot, amelyre ráírják, hogy mennyi pénz maradt a kártyán, mekkora összeget fizetett be, és ki(k)nek fizetett. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál is befizethetnek. Ebben az esetben is szükséges az energiakártya, a személyi igazolvány és a befizetendő számla (vagy tömbház esetében az adósságérvényesítő igazolás).

Mi az az adósságérvényesítő igazolás?

Azok a támogatottak, akik tömbházban laknak és távhővel fűtenek, adósságérvényesítő igazolást kell kérjenek attól a tulajdonosi szövetségtől (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Ezt az igazolást a befizetéskor meg kell mutatni a postán az energiakártyával és a személyi igazolvánnyal együtt.

Lehet-e készpénzt felvenni a kártyákról?

Az energiakártyáról nem lehet készpénzt felvenni, és csak energiaköltségekre lehet használni. A kártyát nem lehet eladni, sem eladományozni.

Minden eladási kísérlet érvényteleníti a kártyát, illetve 42 000-60 000 lej közötti bírsággal jár.

Ha a kártyával megpróbálnak mást fizetni, mint energiaköltség, 4500–6000 lej közötti pénzbüntetés jár.

Mi az a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, és milyen esetben használják?

Ha nem egyértelmű, hogy hányan laknak a támogatott személlyel egy háztartásban, akkor a támogatott kitölt egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. Ebbe a nyilatkozatba a támogatott beírja, hogy valójában hányan élnek vele egy háztartásban. A posta legfeljebb három napon belül begyűjti a nyilatkozatokat, amelyeknek alapján újra kiszámítják az átlagbéreket, és frissítik a támogatottak listáját.

Mi az a szociális ankét, és mikor van rá szükség?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy fogyasztási helyen (háztartásban) a már nem ott élő, de az okmányokban szereplő személy jövedelmét veszik figyelembe, és az illető személyt nem lehet törölni a lakcímről. Ebben az esetben szociális ankétot lehet kérni a polgármesteri hivatalnál, hogy meghatározzák, kik élnek ténylegesen a fogyasztási helyen (háztartásban). Az eredményt elküldik a postára, és frissítik a támogatottak listáját.

Mint korábban megírtuk, elkezdte a Román Posta az energiakártyák nyomtatását, ha kérdése van, felteheti nekik. Kapcsolódó cikkünket ide kattintva olvashatja. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!