Hirdetés

Lefagytunk a fagylalt árán

Lassan luxustermék­szám­ba megy sokak kedvenc nyári ínyencsége, a fagylalt, a limonádé és a jégkása, de a hűsítő csapolt sör és az ízletes lángos, illetve kürtőskalács is drágult. Van, ahol e termékek ára a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedett.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Lefagytunk a fagylalt árán
Fagylaltospult. Új ízek, új árak Fotó: Hodgyai István

.A jó idő beköszöntével sorra nyitnak a kávézók, éttermek teraszai és a fagylaltozók is. Egyúttal népszerű a séta közben, kézből, egyszerűen fogyasztható kürtőskalács és a lángos. Az energia- és alapanyagárak növekedése egyértelműen maga után vonja kedvenc nyári ínyencségeink árának emelkedését is. Utánajártunk, mennyi pénzt kell magával vinnie annak, aki limonádéval, csapolt sörrel hűtené le magát, vagy fagylaltot, lángost, kürtőskalácsot majszolgatna egy napsütéses délutánon.

Fagyigombóc – ötödével drágábban

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen egy gombóc fagylalt ára – ami általában 4 de­kagrammos adagot jelent – 4,50 és 7 lej között változik, a választék igen gazdag, és ezek között találunk kézműves terméket is. A krémfagylalt két méretben kapható, a kis adagot 5 lejért, míg a nagyot 10 lejért árulják.
Limonádé mindenhol legalább öt, de van, ahol tíz különböző ízesítésben vásárolható, ezeket 3 és 4 decis poharakban szolgálják fel, áruk 11 és 17 lej között mozog, ízesítéstől és mérettől függően. Több helyen találtunk jégkását, amiből 2 és 3,5 decis adagot adnak 3, illetve 5 lejért.
A habos, párás csapolt söröket 3 és 5 decis korsóban adják, a kisebb adag ára, a sör márkájától függően, 5 és 9, a nagy pedig 8,5 és 13 lej között változik szórakozóhelyenként.

Hodgyai István
Már a kürtőskalács sem olcsó mulatság


Ha valaki megéhezne a hideg, frissítő italok elfogyasztása után, kürtőskalácsot, különböző ízesítésekben egységesen 20 lejért, egyszerű lángost pedig, édes vagy sós feltétekkel 10 és 15 lej közötti áron vásárolhatunk. Vannak olyan helyek, ahol különleges, töltött lángost is kínálnak, ezeknek ára 16 és 18 lej között változik.
A teraszszezon még épp csak elkezdődött, a barátságtalan időjárás még vissza-visszatér, de már jól látható, hogy a legtöbb helyen igen nagy a drágulás mértéke. Csík­szeredában és Székely­ud­varhelyen minden általunk vizsgált termék ára emelkedett a tavalyihoz képest, ez főként a fagylalton érezhető, ami 15-20 százalékkal lett drágább, az eladók úgy nyilatkoztak: a termékek beszerzési ára is magasabb.

Gyergyó részben olcsóbb

A kereskedők többsége már felkészült a vendégek fogadására Gyergyószentmiklóson is. A város egyik központi cukrászdájában a tavalyi, 5 lejes áron találtunk gombócos fagylaltot, viszonylag bő választékban,

az ott dolgozók elmondása szerint az ár nem fog változni a turistaidény beköszöntével sem.

Ugyancsak a főtéren találtunk 2,50 lejért gombócos fagylaltot, igaz, szerényebb kínálatban, mint az előző helyen.
Egyik felkeresett kereskedelmi egységnél sem ült senki a teraszokon, a csapolt sör ideje még nem érkezett el, de itt is lesznek változások, magasabb árakra számíthatnak a vendégek, mint tavaly. Az általunk megkérdezett bárban idén többféle csapolt sörrel várják majd a vendégeket a jó idő beköszöntével: a 3 decis 6, a 4 decis 7, az 5-ös pedig 8 lejbe fog kerülni, egy liter, helyben készült limonádé pedig 12 lej lesz.
Bár lángost nem találtunk a város területén, kürtőskalácsot viszont igen, az egyik bevásárlóközpont közelében sütik és árulják, igaz, drágábban, mint tavaly ilyenkor. 20 lej a 400 grammos kürtőskalács, ízesítéstől függetlenül, ezt a drágulást nemcsak az alapanyagok ára hozta, hanem a széné is, amit közel kétszer annyiért vásárolnak most, mint 2021 végén, mondta a tulajdonos, hozzátéve: a bérleti díj, a jó minőségű összetevők mind-mind befolyásolják a termék árát, amely idén már nem fog magasabbra emelkedni. 
 

Mibe fáj a családi kiruccanás?
Jelenleg a nettó minimálbér 1898 lej, a keresettől is függ, hogy milyen időközönként és mennyi nassolást engedhet meg magának egy család. Ha Csíkszeredában vagy Székelyudvarhelyen például egy háromgyermekes család kellemes nyári programot tervez, a gyermekek kapnak fejenként 2-2 gombóc fagylaltot, édesanya egy limonádét, édesapa pedig két korsó sört fogyasztana, rögtön 70 lejt kell fizetniük. Amennyiben ezután egy kürtőskalácsot ennének, 90, de ha mindenki lángost kíván, már több mint 130 lejre is rúghat a kiadások összértéke, így a többgyermekes családoknak kétszer is meg kell gondolniuk, belefér-e a költségvetésbe heti egy alkalom, hiszen száz lejnél biztosan nem fognak kevesebbet fizetni.
Tudósított: Boncina Székely-Szidónia, Kovács Andrea


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!