Hirdetés

Tonkababos, kapros-ordás, rágógumi ízű a nyár

Csíkszereda központjában szinte egymást érik a fagylal­tos­standok, de a hűtőpultba pillantva tapasztaljuk csak a bőség zavarát: a tucatnyi szín, íz és (fantázia)név között nem is olyan könnyű eligazodni, ha az ember tudni szeretné, a pénzéért milyen alapanyagokból, milyen eljárással készült, és milyen beltartalommal rendelkező hűsítő édességet kap.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Tonkababos, kapros-ordás, rágógumi ízű a nyár
Csak az nem kap kedvére valót, aki unikornisízűt keres – illetve az is. Megkérik a minőségi fagyi árát, és meg is adjuk Fotó: László F. Csaba

Ezen a nyáron talán még a szokásosnál is színesebb a fagylaltkínálat a megyeszékhelyen, az azonban nem látszik, hogy a bő kínálat apasztó hatással lenne az árakra: van, ahol a kedvelt nyári édesség ára a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedett. Tavaly egy gombóc fagylalt – ami általában 40 grammos adagot jelentett – 4,5 és 7 lej között változott, de egy év alatt az adagok mérete és ára is változott. Idén egy gombóc átlagosan 40 és 60 gramm közötti, ára pedig 5 és 8 lej között van. Ha tehát egy négytagú család megáll egy fagyissátornál, és mindenki kap két gombóc fagyit, az már észrevehető kiadást jelent. De mit kapunk a pénzünkért?


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fagylaltkészítők műhelytitkai

Csíkszeredában viszonylag sok helyen találhatunk helyi, „kézműves” fagylaltot. Az egyik fagyizónál az olasz fagylaltozás-életérzéshez igyekeznek minél közelebb vinni a vásárlót, például spatulával adagolják a terméket. Lengyel László Levente cukrászmester azt mondja: kínálatuk helyben, kizárólag fagyikészítésre használt laborban, kézzel és olasz gépek segítségével készül. Két típust különböztetnek meg: ez a tejalapú gelato és a gyümölcsalapú sorbet. Pultjuk 12 rekeszes, de összesen közel húsz különböző ízű fagyit készítenek, tesztelnek folyamatosan. Egy részük glutén- és laktózmentes, illetve „mindenmentes” is van, amely cukor helyett sztíviát tartalmaz, mesterséges színezékeket pedig egyáltalán nem használnak. A 60 grammos adag ára nyolc lej, mivel nem gombóc formában szolgálják fel, átadás előtt mérlegre helyezik a tölcsért és tartalmát: legfeljebb 15 grammal több lehet, de kevesebb soha.

– A csíkszeredai közönség nyitott a prémiumkategóriára és hajlandó megfizetni az árát, süteményeinknél és fagylaltjainknál is arra törekszünk, hogy élményt adjunk. Legtöbben a pisztáciát, a csokoládét, illetve az egyedülálló szeder-tonkabab ízesítésű fagylaltot vásárolják

– közölte a cukrászmester.

Tonkababos, kapros-ordás, rágógumi ízű a nyár
Új ízek, öntetek és morzsák, technikák – és új árak


Szabó Csaba fagylaltkészítő ugyancsak kétféle típust árul: a helyi gyümölcsből vízzel készült, laktózmentes sorbet-t és a krémes állagú tejes fagylaltot. A gyermekek által kedvelt rágógumi ízűt és az Unikornis fantázianevűt áfonyafagylalttal igyekszik kiváltani, melyhez kevés ízpasztát ad, mégis természetes gyümölcstartalmú is. A fagylaltadagoló kanál 60 grammos gombóc formálását engedi, mely 6 lejbe kerül. Hűtőpultjában újdonság a kapros-ordás, uborkás-bazsalikomos és gin-tonikos ízesítésű fagylalt, amelyek nagyon népszerűek.

– Örülök a konkurenciának, hogy egyre többen árulnak kézműves fagylaltot, mert fejlődésre sarkall. Nem ellenséget, hanem ellenfelet látok bennük, akiktől tanulni lehet

– fűzte hozzá.
A város első kézműves fagylaltját húsz évvel ezelőtt kezdték készíteni, fagylaltreceptjük máig változatlan. Kelemen Péter cukrász, kézműves fagyimester is elmondta: a gyümölcsös fagyik vízzel, a krémesek tejjel elegyítve készülnek, egyesek cukor, mások sztívia felhasználásával. Rámutatott: az egyetlen tartósítás, melyet alkalmaznak, a hőkezelés, vagyis a fagyimasszát gyorsan 80-85 Celsius-fokra melegítik, majd hirtelen 4 fokra hűtik. Idén újdonság a mangó és puncs­ízű fagylalt, és mivel ízpasztát nem használnak, a gyermekeket a Hello Kitty fantázianevű változattal igyekeznek megfogni, mely tejes eperfagylaltot takar amarenaöntettel. Az 50 grammos gombóc ára 5 lej.
Egy másik cukrászdánál a gombócos mellett lágy fagylaltot is vásárolhatunk, Novák Margit adminisztrátor szerint mindkettő helyben készül. A gyümölcsös fagylaltok turmixolással és víz hozzáadásával, a krémesek főzéssel, és vannak laktóz- és cukormentesek is. Igyekeznek minél többet természetes összetevők, gyümölcsök felhasználásával elkészíteni, de a gyermekek kedvence, a rágógumi ízű ízpaszta hozzáadásával készül. Az 50 grammos gombóc ára 6 lej. A lágy fagylalt csokoládés és vaníliás ízű, kérhető vegyesen, négyféle öntettel. 100 gramm lágy fagylaltért 8, a 200 grammos adagért 16 lejt kell fizetni.

Tonkababos, kapros-ordás, rágógumi ízű a nyár

Mindenízű kínálat

Vannak fagylaltozók, ahol nem saját készítésű, de kézműves termékeket árulnak. Máthé Szilárd, az egyik kávézó ügyvezetője megosztotta: a kávézó előtt kínált gazdag fagyiválaszték a székelyudvarhelyi Gelateria Serafino laborban készül, 30 íz közül választhatunk, köztük laktóz- és cukormenteset is találunk. Az 50 grammos adag ára 7 lej. Érdeklődésünkre kiemelte: a tavalyi árakhoz képest idén egy lejjel drágábban árulják a fagylaltot, áfaemelés miatt kényszerültek áremelésre, viszont tavaly a ropogós tölcsér egy lejbe került, ez idén ugyanúgy ingyenes, mint az egyszerű. A legkeresettebb náluk a zöldalmás fagylalt.
Néhány száz méterre Csík­szeredában készült kézműves fagylaltot találunk 12 ízesítésben, melyek között laktóz- és cukormentesek is vannak. Az üzletvezető elmondta: a 40 grammos gombóc ára 6 lej, idén újdonság a maracuja íz, és legtöbben sóskaramellát és pisztáciát vásárolnak.

Újdonságok a placcon

Nyilván nem minden fagylaltozó rendelkezik saját laborral, sokan fagylaltgyártó céggel kötött szerződés alapján árulnak ipari fagylaltokat. Újdonság, hogy Csíkszeredában is vásárolhatunk ICE’N’GO fagylaltgolyókat, melyek -179 Celsius-fokon, csepegtetéssel készülnek. Ezek között szintén találunk tej- és vízalapúakat, a gyümölcsöseket valódi gyümölcsből állítják elő, valamennyi színezék- és aromamentes. László Attila, a stand működtetője elmondta: öt évre kötöttek franchise szerződést a magyar céggel, 12 ízben árusítanak apró, golyócska formájú fagylaltot. A különleges fagyiból három méretben vásárolhatunk: az L-es 60 grammos 14 lej, az XL-es 80 grammos 16 lej, az XXL-es 100 grammos 18 lej. 240 grammos termoszba is kérhetjük az édességet, ennek ára 55 lej, és húsz kilométerre még fagyott állapotban elszállítható, illetve van 80 grammos csomagolt is 18 lejért. Az ICE’N’GO fagylaltgolyók közül a gyermekek legszívesebben banán-, vattacukor és rágógumi ízűt, a felnőttek a gyümölcsös, savanykásabb változatokat keresik.

Tonkababos, kapros-ordás, rágógumi ízű a nyár
Odébb az egyik étterem teraszán a Corso cég termékeit árulják. 13 ízesítésű, tejalapú fagylalt közül lehet választani, melyek között találunk természetes gyümölcsöst, de van olyan is, mely paszta hozzáadásával készül. A hűsítő édességet fagylaltadagoló kanállal mérik, 60 gramm ára 5 lej. Ennél a pultnál a felnőtt vásárlók idén a sárgadinnyét keresik, a gyermekek a rágógumi ízűt – ismertette az étterem adminisztrátora.
A felkeresett fagylaltos­standok többségénél jól látható helyre van kifüggesztve az összetevők és allergének listája, illetve az, hogy mit tartalmazhat akár nyomokban a termék, van, ahol QR-kód beolvasásával böngészhetjük ezeket. Egyébként a fogyasztóvédelmi felügyelőség kötelezi is a standokat arra, hogy ezek a listák szem előtt legyenek. A legtöbb helyen a cukormentes, illetve vegán fagylaltok íztábláján van feltüntetve ez a fontos tudnivaló.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!