Hirdetés

Közösségi élményt nyújtott az országos versmondó verseny

Nagyszabású döntővel ért végett idén Nagygalambfalván a Kányádi Sándor Országos Versmondó Verseny. A szervezők elégedetten nyilatkoztak lapunknak. Megítélésük szerint a kulturális eseményt a találkozás öröme, az együttlét, a közös élmények tették még feledhetetlenebbé. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közösségi élményt nyújtott az országos versmondó verseny
Százhuszonnyolc diák szavalt Kányádi verseket Fotó: Kányádi Sándor Általános Iskola / Facebook

Több hónapnyi készülést, szervezést követően május közepén rendezték meg három év kihagyás után ismét élőben, személyes jelenléttel a Fától- fáig, verstől versig országos Kányádi Sándor Versmondó Verseny döntőjét. Bálint Hajnal, a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola vezetője úgy nyilatkozott: öröm volt nemcsak a szervezők, hanem a részt vevő gyerekek, pedagógusok számára is a találkozás.

A versmondó országos szakaszára 140 diák jutott tovább, az ország tizenhárom megyéjéből, akik közül végül 128-an a nagygalambfalvi kultúrotthonban, illetve az imaház termében szavalhatták el a Kányádi-verseket a szakmai zsűrinek.

Öt kategóriában, előkészítőtől nyolcadik osztályig, illetve a Kányádi szabadon kategória résztvevői adták elő verseiket, produkcióikat. 

Kányádi Sándor Általános Iskola / Facebook
Pillanatfelvétel a versenyből. A díjak sem maradtak el

– Hosszú szervezési folyamat végére értünk, amit, úgy érzem, méltóképpen sikerült befejeznünk. Régen az volt a szokás, hogy kicsit nagyobb cipőt vettek a gyermeknek, mert majd úgyis belenő. Kicsit így vagyunk ezzel mi is. Lehet, hogy még kicsit nagy ez az országos verseny nekünk, de igyekszünk belenőni, ezt ígértem a résztvevőknek – fogalmazott Bálint Hajnal. Kifejtette: öröm volt számára megtapasztalni a közösségi összefogást, hiszen

a helyi diákok, szülők is kivették részüket a munkából, és ott segédkeztek, ahol csak szükség volt rá.

A versenyzőknek a szavalatokat követően lehetőségük volt megismerni a Kányádi Sándorhoz köthető helyszíneket, az emlékházat, találkozhattak a költő testvérével, és megkoszorúzták a sírját is.

Kányádi Sándor Általános Iskola / Facebook
Kányádi Sándor sírjánál. Koszorúzás, tisztelgés, főhajtás

László Noémi költő, a Napsugár főszervezője volt a zsűri tiszteletbeli elnöke, a verseny védnöke. A szakmai zsűri elnöki tisztségét dr. Pupp Réka, a bukaresti Hungarológia egyetem adjunktusa töltötte be, alelnöke pedig Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő volt.

– A díjazás előtt kiértékelték a versmondókat és a szervezést is, nagyon sok szép visszajelzést kaptunk tőlük,

megerősítettek abban, hogy amit csinálunk, az jó, és méltók vagyunk ennek az országos versenynek a megszervezésére

– mondta az igazgató. Az eredményhirdetést követően minden kategóriában jutalmazták az első három legjobbnak ítélt produkciót, valamint minden kategóriából négy személy dicséretben is részesült.

– Országosan támogatott verseny lévén, a diákok az Oktatási Minisztérium által kibocsátott diplomával és pénzjutalommal is gazdagodtak, de számos különdíjunk is volt a verseny támogatóinak köszönhetően. Valamennyi résztvevő egy általunk készített ajándékcsomagban részesült, így senki sem távozott üres kézzel. Az ajándékok mellett pedig élményeket is sikerült nyújtanunk a résztvevőknek – részletezte Bálint Hajnal. Úgy vélte: amit elterveztek, azt sikerült is megvalósítaniuk. Hozzáfűzte: jelenleg még folyamatban van a verseny kiértékelése, jövőre azonban újult erővel vágnak neki ismét a XXII. Fától fáig, verstől versig országos Kányádi Sándor Versmondó Verseny megszervezésének.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!